Stelian Filip

Pentru alte persoane cu numele respectiv, vedeți Filip (nume).
Stelian Filip
Date personale
Născut18 septembrie 1924 Modificați la Wikidata
Islaz, România Modificați la Wikidata
Decedat2 ianuarie 2010 (85 de ani) Modificați la Wikidata
Tuzla, Constanța, România Modificați la Wikidata
CopiiViorela Filip
Cetățenie România Modificați la Wikidata
Ocupațiepoet
prozator Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba română Modificați la Wikidata

Stelian Filip (n. 18 septembrie 1924, Islaz, Teleorman, România – d. 2 ianuarie 2010, Tuzla, Constanța, România) a fost un poet și prozator român.

Biografie

Stelian Filip s-a născut pe 18 septembrie 1924, în comuna Islaz din fostul județ Romanați. În 1926, familia Filip se mută în comuna constănțeană Tuzla. A fost elev al școlii primare din Tuzla și a urmat cursurile liceale la Constanța și București. A absolvit Facultatea de Litere și Filosofie a Universității București, susținând o teză de licență pe tema operei lui Caragiale.

A debutat în revista „Papagal”, în 1946, cu un set de epigrame și poezii. Volumul său de debut s-a intitulat „Azi pitic, mâine voinic” și a fost publicat în anul 1963. Opera sa cuprinde în total un număr de 19 volume.

A fost un colaborator al tuturor revistelor umoristice ale vremii. A scris pentru acestea articole cu caracter satiric, epigrame, parodii, cât și versuri în prozodie fixă. A fost profesor, metodist cultural, redactor și apoi redactor-șef la Societatea Română de Radiodifuziune, în grupa de divertisment. Timp de 15 ani, scriitorul care a copilărit pe meleaguri dobrogene a reprezentat România în Organizația Internațională de Radio și Televiziune⁠(d).

Poetul și dramaturgul Aurel Baranga îl consideră pe Stelian Filip „un poet autentic, de o nobilă conștiință”. Prozatorul Fănuș Neagu îl cataloghează drept autorul care „scrie, poate, cea mai bună poezie satirică din România”.

A fost tatăl cântăreței Viorela Filip, iar mama sa, Floarea Filip, era strănepoată a poetului Octavian Goga.

Note

  1. ^ a b Scriitorul Stelian Filip va fi înmormântat la Tuzla 
  2. ^ Șapte ani de la decesul scriitorului dobrogean Stelian Filip. Ce promisiune au făcut aleșii locali din Tuzla și au uitat de ea 
  3. ^ „Scriitorul Stelian Filip va fi înmormântat la Tuzla”. 4 ianuarie 2010. 
  4. ^ a b „Șapte ani de la decesul scriitorului dobrogean Stelian Filip. Ce promisiune au făcut aleșii locali din Tuzla și au uitat de ea”. 3 ianuarie 2017. 
  5. ^ Chelariu Tudor-Cosmin. „Stelian Filip și satiricul din opera sa”. Arhivat din original la 17 martie 2018. Accesat în 16 martie 2018. 
  6. ^ „A murit Stelian Filip”. Arhivat din original la 16 martie 2018. Accesat în 16 martie 2018. 


 Acest articol biografic despre un român este un ciot. Puteți ajuta Wikipedia prin completarea lui!