Alexandra a Iugoslaviei

În lumea de astăzi, Alexandra a Iugoslaviei a devenit un subiect de mare relevanță și interes pentru un număr mare de oameni. Impactul său este văzut în diferite aspecte ale vieții de zi cu zi, de la tehnologie la cultură și societate. Pe măsură ce Alexandra a Iugoslaviei continuă să evolueze și să ia forme noi, este crucial să îi analizăm influența și să înțelegem rolul său în lumea noastră în continuă schimbare. În acest articol, vom explora diferite aspecte ale Alexandra a Iugoslaviei, de la origini până la impactul său actual, cu scopul de a oferi o imagine cuprinzătoare asupra acestui fenomen și a relevanței sale astăzi.

Alexandra a Iugoslaviei
Regină a Iugoslaviei

Regina Alexandra cu fiul ei, Prințul Alexandru
Date personale
Născută25 martie 1921(1921-03-25)
Atena, Grecia
Decedată (71 de ani)
East Sussex, Anglia
ÎnmormântatăPalatul Tatoi, Grecia
Cauza decesuluicauze naturale (cancer) Modificați la Wikidata
PărințiAlexandru I al Greciei
Aspasia Manos
Căsătorită cuPetru al II-lea al Iugoslaviei
CopiiAlexandru, Prinț Moștenitor al Iugoslaviei
Cetățenie Regatul Iugoslaviei Modificați la Wikidata
ReligieBiserica Ortodoxă Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
TitluriPrincipesă a Greciei și Danemarcei
regină consoartă
Queen Consort of Yugoslavia]
Familie nobiliarăCasa de Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg
Casa de Karađorđević
Domnie
Domnie20 martie 1944 – 29 noiembrie 1945

Regina Alexandra a Iugoslaviei (greacă Αλεξάνδρα της Ελλάδος και της Δανίας) (25 martie 192130 ianuarie 1993) a fost soția ultimului rege al Iugoslaviei, Petru al II-lea și mama lui Alexandru, Prinț Moștenitor al Iugoslaviei.

Biografie

Naștere și moștenire

Alexandra s-a născut la cinci luni după decesul tatălui ei, regele Alexandru I al Greciei, și a soției morganatice sale, Aspasia Manos. Bunicul ei, regele Constantin I, a fost restaurat pe tronul Greciei la o lună după decesul lui Alexandru și s-a întors în Grecia din exil. Guvernul său a tratat oficial scurta domnie a lui Alexandru ca regență, ceea ce a însemnat că mariajul lui Alexandru, contractat fără permisiunea tatălui său, a fost din punct de vedere tehnic ilegală, căsătoria anulată și fiica cuplului, Alexandra, nelegitimă.

Steagul regal al reginei

La cererea mamei lui Alexandru, regina Sofia, a fost adoptată în iulie 1922 o lege care a permis regelui să recunoască validitatea căsătoriilor membrilor familiei regale fără acordul regal, chiar și retroactiv, deși pe o bază non-dinastică. Regele Constantin a emis un decret, publicat la 10 septembrie 1922, recunoscând căsătoria lui Alexandru cu Aspasia. Alexandra a devenit legitimă în ochii legii elene dar a continuat să nu aibă drept la succesiunea tronului.

Căsătorie

În 1944, s-a mutat la Londra, s-a căsătorit cu Petru al II-lea al Iugoslaviei și l-a născut pe Alexandru, Prinț Moștenitor al Iugoslaviei la 17 iulie 1945, în apartamentul 212 al Hotelului Claridge din Londra. Guvernul britanic a cedat suveranitatea asupra apartamentului, Iugoslaviei doar pentru o zi, astfel că prințul se va naște pe "teritoriul iugoslav". Copilul a fost crescut de bunica sa, Aspasia. Alexandra a fost declarată suferindă de boli mintale și există relatări că ar fi avut numeroase încercări de suicid, deși acest lucru nu a fost nici confirmat nici respins de familia ei.

Decesul

Regina Alexandra a murit la East Sussex, Anglia și a fost înmormântată în fosta reședință regală Tatoi din Grecia.

Biografie

  • Marlene Eilers König, Descendants of Queen Victoria