Asistență socială

Asistența socială este o disciplină academică și o profesie bazată pe practică, care se preocupă de indivizi, familii, grupuri, comunități și societate în ansamblu, într-un efort de a satisface nevoile de bază și de a spori funcționarea socială, autodeterminarea, responsabilitatea colectivă, sănătate a optimă, și bunăstare generală. Funcționarea socială este definită ca fiind capacitatea unui individ de a-și îndeplini rolurile sociale în interiorul propriului sine, al mediului său social imediat și al societății în general. Asistența socială aplică domenii, cum ar fi sociologia , psihologia , biologie umană, științe politice, sănătate , dezvoltare comunitară, drept și economie , pentru a lucra cu indivizi pe tot parcursul vieții, a se angaja cu sistemele clienților, a efectua evaluări și a dezvolta intervenții pentru rezolvarea problemelor sociale, a problemelor personale și pentru a aduce schimbări sociale

Definiție

Asistența socială este o profesie largă care se intersectează cu mai multe discipline. Organizațiile de asistență socială oferă următoarea definiție: „Asistența socială conform Federația Internațională a Asistenților Sociali este o profesie bazată pe practică și o disciplină academică care promovează schimbarea și dezvoltarea socială, coeziunea socială și sprijinirea oamenilor. Principiile justiției sociale, drepturile omului, responsabilitatea colectivă și respectarea diversităților sunt esențiale pentru activitatea socială. Bazată pe teoriile asistenței sociale, științelor sociale, științelor umaniste și cunoștințelor indigene, asistența socială angajează oameni și structuri pentru a aborda provocările vieții și pentru a spori bunăstarea.

Modele teoretice

Asistența socială este o profesie interdisciplinară, ceea ce înseamnă că trage dintr-o serie de domenii, cum ar fi (dar nu limitat la) psihologie, sociologie, politică, criminologie, economie, ecologie, educați, sănătate, drept, filosofie, antropologie și consiliere, inclusiv psihoterapie. Munca pe teren este o atribuire distinctă pedagogiei asistenței sociale. Acest lucru se dorește cursantului să înțeleagă teoriile și modelele din domeniul muncii. Practicanții profesioniști din aspecte multiculturale își au rădăcinile în aceste angajamente de jurnalism în munca socială de la începutul secolului al XIX-lea în țările occidentale. De exemplu, iată câteva dintre modelele și teoriile utilizate în practica de asistență socială:

Roluri și funcții

Asistenții sociali joacă multe roluri în mediile de sănătate mintală, inclusiv cele de manager de caz, avocat, administrator și terapeut. Funcțiile majore ale unui asistent social psihiatric sunt promovarea și prevenirea, tratamentul și reabilitarea. Asistenții sociali pot practica, de asemenea:

Asistenții sociali psihiatrici efectuează evaluări psihosociale ale pacienților și lucrează pentru a îmbunătăți comunicarea pacientului și a familiei cu membrii echipei medicale.

Beneficii de asistență socială

România

Beneficiile de asistență socială se acordă în bani sau în natură și cuprind alocații, indemnizații, ajutoare sociale și facilități..

Note

  1. ^ „What is Social Work? | Canadian Association of Social Workers”. www.casw-acts.ca (în engleză). Accesat în 13 mai 2019. Social work is a profession concerned with helping individuals, families, groups and communities to enhance their individual and collective well-being. 
  2. ^ „Global Definition of Social Work | International Federation of Social Workers”. ifsw.org (în engleză). Accesat în 13 mai 2019. The following definition was approved by the IFSW General Meeting and the IASSW General Assembly in July 2014: 'Social work is a practice-based profession and an academic discipline that promotes social change and development, social cohesion, and the empowerment and liberation of people. ' 
  3. ^ „CASW Social Work Scope of Practice | Canadian Association of Social Workers”. www.casw-acts.ca (în engleză). Accesat în 17 iulie 2017. 
  4. ^ „Global Definition of Social Work | International Federation of Social Workers”. ifsw.org (în engleză). Arhivat din original la 19 februarie 2016. Accesat în 19 iulie 2017. 
  5. ^ Legea Nr. 292 din 20.12.2011 privind asistența socială, art.9, M. Of. nr. 905 din 20 decembrie 2011

Bibliografie

Lectură suplimentară

Vezi și