Bondar

În lumea lui Bondar, diversitatea opiniilor și abordărilor este surprinzătoare. Fie că este un subiect actual, o figură istorică sau o tendință în continuă evoluție, este important să înțelegem diferitele perspective care există. În acest articol vom explora diferitele aspecte legate de Bondar, de la origini până la impactul său asupra societății actuale. Vom analiza diferitele opinii ale experților, cele mai recente tendințe și posibilele implicații viitoare. Procedând astfel, sperăm să oferim o viziune completă și echilibrată asupra Bondar, pentru a încuraja o dezbatere informată și îmbogățitoare.

Bondar

Bombus terrestris
Clasificare științifică
SupradomeniuBiota
SupraregnEukaryota
RegnAnimalia
SubregnEumetazoa
InfraregnProtostomia
ÎncrengăturăArthropoda
SubîncrengăturăHexapoda
ClasăInsecta
SubclasăPterygota
InfraclasăNeoptera
SupraordinEndopterygota
OrdinHymenoptera
SubordinApocrita
InfraordinAculeata
SuprafamilieApoidea
FamilieApidae
SubfamilieApinae
TribBombini
Gen
Bombus[1][2]
Latreille, 1802
Areal de răspândire

Bondarul (Bombus) este un gen de himenoptere asemănător cu albina, dar mai mare la trup și având un corp păros, cu dungi negre și galbene, ușor de recunoscut. Termenul este românesc (f. rar, bonzar).

Este o insectă colonială, prezentând un polimorfism asemănător cu al albinelor, cu femelele ca lucrătoare. În pământ, preferabil în cuiburile unor mamifere (orbete, cârtiță, șoarece etc), sau în golurile de la baza copacilor bătrâni își organizează colonii de până la 300 sau chiar 400 de indivizi. În aceste colonii se construiesc faguri în care se depun ouă și o miere dulce-amăruie, specifică.

Adulții se hrănesc mai ales cu polen și nectar, rezervele de miere fiind folosite foarte rar în perioada de activitate. În toamnă majoritatea membrilor coloniei mor. Rămân doar femelele fecundate, care încep primăvara construirea unui nou cuib. Ele realizează câteva celule din ceară pe care le umplu cu polen și în care depun ouă. Larvele apărute sunt îngrijite până la maturitate, când preiau toată munca, devenind lucrătoare.

Este răspândit în toată România, din Delta Dunării în golul alpin. De asemenea, se găsește în cea mai mare parte a Eurasiei.

Taxonomie

Subgenurile genului Bombus

Mendacibombus, 12 specii

Bombias, 3 specii

Kallobombus, 1 specie

Orientalibombus, 3 specii

Subterraneobombus, 10 specii

Megabombus, 22 de specii

Thoracobombus, 50 de specii

Psithyrus, 30 de specii

Pyrobombus, 50 de specii

Alpinobombus, 5 specii

Bombus, 5 specii

Alpigenobombus, 7 specii

Melanobombus, 17 specii

Sibirocobombus, 7 specii

Cullumanobombus, 23 de specii

Note

  1. ^ Integrated Taxonomic Information System, , accesat în  
  2. ^ Bees of the Azores: an annotated checklist (Apidae, Hymenoptera)]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)

Bibliografie