Cupolă giroalungită

În lumea de astăzi, Cupolă giroalungită a devenit o temă recurentă care a captat atenția societății în ansamblu. Fie ca urmare a progreselor tehnologice, a schimbărilor culturale sau a evenimentelor istorice, Cupolă giroalungită a dobândit o relevanță fără precedent. De la impactul său asupra economiei până la influența asupra politicii și a vieții de zi cu zi a oamenilor, nu există nicio îndoială că Cupolă giroalungită a generat dezbateri și reflecție în toate domeniile. În acest articol, vom explora în profunzime diferitele aspecte și consecințe ale Cupolă giroalungită, precum și diferitele poziții care există cu privire la acesta.

Cupolă alungită
Exemplu: cupolă pentagonală giroalungită
Descriere
Fețe3n-triunghiuri, n pătrate,
1 n-gon, 1 2n-gon
Laturi (muchii)9n
Vârfuri5n
χ2
Grup de simetrieCnv, , (*nn)
Grup de rotațieCn, +, (nn)
Proprietățiconvexă

În geometrie, cupolele giroalungite sunt o mulțime infinită de poliedre, construite prin unirea unei cupole n-gonale cu o antiprismă 2n-gonală. Bazele la care are loc lipirea sunt cele congruente.

Există trei cupole giroalungite care sunt poliedre Johnson, făcute din triunghiuri echilaterale, pătrate și pentagoane regulate. Alăturarea unei prisme triunghiulare la o antiprismă pătrată generează, de asemenea, un poliedru, dar este concav, deci nu este un poliedru Johnson. Forma hexagonală poate fi construită din poligoane regulate, dar fețele cupolei sunt toate în același plan. Formele superioare cupolei pentagonale giroalungite pot fi construite doar fără toate fețele regulate, de exemplu cu triunghiuri isoscele.

Forme

 n  Imagine nume fețe
2 fastigium giroalungit 2+8 triunghiuri, 2+1 pătrate
3 cupolă triunghiulară giroalungită (J22) 9+1 triunghiuri, 3 pătrate, 1 hexagon
4 cupolă pătrată giroalungită (J23) 12 triunghiuri, 4+1 pătrate, 1 octogon
5 cupolă pentagonală giroalungită (J24) 15 triunghiuri, 5 pătrate, 1 pentagon, 1 decagon
6 cupolă hexagonală giroalungită 18 triunghiuri, 6 pătrate, 1 hexagon, 1 dodecagon

Bibliografie

  • en Norman Johnson, "Convex Solids with Regular Faces", Canadian Journal of Mathematics, 18, 1966, pages 169–200. Conține enumerarea inițială a celor 92 de poliedre și conjectura că nu există altele.
  • en Victor A. Zalgaller (). Convex Polyhedra with Regular Faces. Consultants Bureau. No ISBN.  Prima demonstrație că există doar 92 de poliedre Johnson.

Vezi și