Giuseppe Mentessi

Aspect mută în bara laterală ascunde
Giuseppe Mentessi
Date personale
Născut29 septembrie 1857 Modificați la Wikidata
Ferrara, Statele Papale Modificați la Wikidata
Decedat14 iunie 1931 (73 de ani) Modificați la Wikidata
Milano, Regatul Italiei Modificați la Wikidata
Cetățenie Regatul Italiei (17 martie 1861–14 iunie 1931) Modificați la Wikidata
Ocupațiepictor Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba italiană Modificați la Wikidata
Activitate
StudiiAcademia de Artă Brera  Modificați la Wikidata
Autoportret (1926)

Giuseppe Mentessi (n. 29 septembrie 1857, Ferrara, Statele Papale – d. 14 iunie 1931, Milano, Regatul Italiei) a fost un pictor italian de peisaj și vedută.

Biografie

Pace

Părinții săi au fost Michele Mentessi, un comerciant, și Teresa, născută Bentini. Tatăl lui a murit când el avea doar șapte ani. În ciuda faptului că a trebuit să-și întrețină familia, a putut să ia lecții de desen la Școala Civică de Artă din Ferrara. Apoi a urmat Academia de Arte Frumoase din Parma, cu ajutorul unei subvenții guvernamentale, unde instructorul său principal a fost Giacomo Giacopelli⁠(d).

În 1877, încurajat de prietenii săi, s-a mutat la Milano pentru a-și finaliza studiile la Academia de Artă Brera. Acolo, a studiat perspectiva cu Luigi Bisi⁠(d). De asemenea, a urmat un curs de arhitectură și scenografie, predat de Carlo Ferrario⁠(d), care lucrase cu Giuseppe Verdi, și a primit comenzi pentru proiecte la Scala.

În 1880, a devenit asistent didactic al lui Luca Beltrami⁠(d), profesor de desen arhitectural și geometrie elementară. Doi ani mai târziu, a început să participe la expozițiile anuale. În același an, i s-a repartizat propria clasă de geometrie, la care va preda până în 1912. Și-a publicat primul text în 1887: O colecție de motive decorative pentru predarea clarobscurului în școli. Acest lucru a dus la numirea la catedra de pictură peisagistică. În 1907, i-a succedat lui Ferrario ca profesor de perspectivă, post pe care îl va ocupa până în 1923. A căutat să facă toate cursurile sale accesibile oamenilor din clasa muncitoare și veteranilor de război.

Primele sale picturi au fost influențate de mișcarea Scapigliatura. Mai târziu, a adăugat elemente din Art Nouveau. În 1895 a fost invitat la prima Bienală de la Veneția și a prezentat Panem Nostrum Quotidianum, o lucrare cu conotație socială care tratează flagelul pelagrei în mediul rural. În 1899, a expus o lucrare înfățișând masacrul lui Bava Beccaris. A participat la Bienală până în 1914.

În acești ani, a realizat ilustrații pentru cărțile lui Neera⁠(d), Gerolamo Rovetta⁠(d) și Berto Barbarani⁠(d), printre alții. A mai realizat lucrări decorative, la Villa Facheris din Inzago, Villa Paradiso din Montesiro și la capelele de la cimitirele din Lenno și Verderio⁠(d). Totuși, cea mai mare lucrare de acest gen a fost o serie de sfinți pentru Bazilica San Babila.

S-a pensionat oficial în 1924, a fost numit profesor emerit și și-a petrecut restul vieții devotat picturii peisagistice. A fost înmormântat la Cimitirul Monumental din Certosa din Ferrara, alături de mama sa, într-un mormânt proiectat de fostul său asociat, Beltrami. Lucrările sale pot fi văzute la Museo dell'Ottocento⁠(d) din Ferrara, Galleria d'Arte Moderna⁠(d) din Veneția și Galleria Nazionale d'Arte Moderna⁠(d) din Roma.

Panem Nostrum Quotidianum

Note

  1. ^ a b Autoritatea BnF, accesat în 10 octombrie 2015 
  2. ^ a b Giuseppe Mentessi (în engleză), RKDartists 
  3. ^ a b Giuseppe Mentessi, Benezit Dictionary of Artists, accesat în 9 octombrie 2017 
  4. ^ a b c d Giuseppe Mentessi, Find a Grave, accesat în 9 octombrie 2017 
  5. ^ Union List of Artist Names, 9 august 2021, accesat în 13 februarie 2023 
  6. ^ a b Giuseppe Mentessi, Mentessi, Giuseppe
  7. ^ Union List of Artist Names, 18 februarie 2011, accesat în 25 octombrie 2018 
  8. ^ Autoritatea BnF, accesat în 10 octombrie 2015 
  9. ^ a b c Biography of Mentessi by Alessandra Imbellone, from the Dizionario Biografico degli Italiani⁠(d) @ Treccani⁠(d)
  10. ^ Panem Nostrum Quotidianum @ the Gallerie d'Arte Moderna e Contemporanea
  11. ^ Lucio Scardino (Ed.), Rari da trovarsi. 22 pittori ferraresi del Novecento, Ferrara, 2023, pp. 32-33
  12. ^ Lucio Scardino, "Giuseppe Mentessi", in La collezione Cavallini Sgarbi, exhibition catalog, Pietro Di Natale (ed.), 2018, pp.302-305

Lectură suplimentară

Legături externe