Malvina Urșianu

Importanța subiectului Malvina Urșianu a fost dezbătută de mult timp în cercurile academice și profesionale. Odată cu progresul tehnologiei și schimbările din cultură și societate, a devenit din ce în ce mai relevant să înțelegem și să analizați Malvina Urșianu în profunzime. De-a lungul istoriei, Malvina Urșianu a fost o temă recurentă în diferite contexte și discipline, demonstrând importanța și impactul său asupra vieții de zi cu zi. În acest articol, vom examina diferitele aspecte ale Malvina Urșianu, de la originea și evoluția sa până la implicațiile sale actuale și relevanța pentru viitor.

Malvina Urșianu
Date personale
Născută[1] Modificați la Wikidata
Gușoeni, Vâlcea, România[2] Modificați la Wikidata
Decedată (88 de ani)[3] Modificați la Wikidata
București, România Modificați la Wikidata
Căsătorită cuPaul Anghel[4] Modificați la Wikidata
Cetățenie România Modificați la Wikidata
Ocupațieregizoare de film
scenaristă Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba română Modificați la Wikidata
Activitate
PremiiOrdinul național „Pentru Merit” ()[1]  Modificați la Wikidata
Prezență online

Malvina Urșianu (n. 19 iunie 1927,com. Gușoeni, Vâlcea[5] - d. 6 august 2015, București[6]) a fost o scenaristă și regizoare de film română. A fost căsătorită cu scriitorul și publicistul Paul Anghel, care a murit în 1995.

Biografie

Născută în comuna Gușoeni, județul Vâlcea într-o familie de moșieri, a studiat istoria artelor la Institutul de muzeografie, paleografie și biblioteconomie de la Arhivele Statului.[7] S-a înscris la cursul experimental de cinematografie al regizorului Jean Georgescu, căruia i-a devenit asistentă.

Scenaristă a filmului Bijuterii de familie (1958), după nuvela omonimă a lui Petru Dumitriu, inclusă în romanul Cronică de familie, fost acuzată de greșeli ideologice și promovarea unei conduite anticomuniste, fapt ce a atras condamnarea sa la câteva luni de închisoare și îndepărtarea de pe platourile de filmare și din studio pentru mai mulți ani.[8] După reintegrarea sa ca scenarist și regizor în familia filmului românesc, revine cu „Gioconda fără surâs”, cu Ion Marinescu și Gheorghe Cozorici.

A fost înmormântată la Cimitirul Bellu.[9]

Filmografie

Scenarist

Regizor

Distincții și premii

  • Marele premiu al Asociației Cineaștilor din România pentru Trecătoarele iubiri (1974);
  • Marele premiu al Asociației Cineaștilor din România pentru Întoarcerea lui Vodă Lăpușneanu (1980);
  • Premiul Asociației Cineaștilor din România pentru scenariu și premiul special al juriului (Pe malul stâng al Dunării albastre);
  • Premiul de excelentă al Fundației Jean Negulesu (1995);
  • Premiul special al juriului UCIN, APTR pentru Aici nu mai locuiește nimeni (1997)
  • Ordinul național „Pentru Merit” în grad de Cavaler (1 decembrie 2000) „pentru realizări artistice remarcabile și pentru promovarea culturii, de Ziua Națională a României”[10]
  • Premiul special al juriului UCIN pentru Ce lume veselă! (2003)

Note

  1. ^ a b Malvina Ursianu, one of "great creators of Romanian film", dies at 88 (în engleză), Tribune Media Services],  
  2. ^ Library of Congress Authorities, accesat în  
  3. ^ Malvina Urşianu 
  4. ^ https://jupanesele.ro/scenariul-si-regia-malvina-ursianu/  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  5. ^ admin (). „Căminul Cultural Malvina Urşianu urmează a fi terminat în această lună”. Ramnicu Valcea Week. Accesat în . 
  6. ^ Ciucescu, Nicolae (). „Nicolae Concioiu construieşte un monument dedicat celebrei regizoare Malvina Urşianu”. Tribuna Vâlceană. Accesat în . 
  7. ^ Marcu, George (). Femei de seamă din România. De ieri și de azi. Meronia. p. 442. 
  8. ^ Caliman, Calin (). „Călin Căliman: Malvina Urşianu, marea doamnă a filmului de autor”. Contemporanul. Accesat în . 
  9. ^ „Regizoarea si scenarista Malvina Ursianu a murit la varsta de 88 de ani - HotNews.ro”. . Accesat în . 
  10. ^ Decretul președintelui României nr. 524 din 1 decembrie 2000 privind conferirea unor decorații naționale personalului din subordinea Ministerului Culturii, publicat în Monitorul Oficial nr. 666 din 16 decembrie 2000, art. 3, anexa 3, e) 3.

Bibliografie

  • Rîpeanu, Bujor T. Cinematografiștii: 2345 cineaști, actori, critici și istorici de film și alte persoane și personalități care au avut de-a face cu cinematograful din România sau care sunt originare de pe aceste meleaguri. București: Editura Meronia, 2013;
  • Marcu, George; Ilinca, Rodica. Enciclopedia personalităților feminine din România. București: Editura Meronia, 2012;
  • Sava, Valerian. Istoria critică a filmului românesc contemporan cu o Retrospectivă de la începuturi. vol. 1: Obsedantul deceniu. București: Editura Meridiane, 1999.

Lectură suplimentară

  • Mihăilescu, Magda. Aceste Gioconde Fără Surâs. Convorbiri cu Malvina Urșianu. București: Editura Curtea Veche Publishing, 2006.
  • Căliman, Călin. Istoria filmului românesc: 1897-2017. București: Contemporanul, 2022

Legături externe