Marcel Mihalovici

Marcel Mihalovici (n. 22 octombrie 1898 București – d. 12 august 1985, Paris) a fost muzician cu pregătire de muzică cultă, cunoscut mai ales ca un compozitor francez de muzică clasică, de origine română, născut în România.

Biografie, lucrări

Descoperit de marele muzician român George Enescu, în București, Mihalovici s-a mutat la Paris la vârsta de 21 de ani, în 1919, pentru a studia muzică clasică și compoziție cu cunoscutul cu Vincent d'Indy.

Lucrările sale, cele mai cunoscute și interpretate, includ Sonata numărul 1 pentru vioară și pian (1920), opera Mélusine, pe un libret scris de viitorul suprarealist Yvan Goll (1921), compozițiile Primul cuartet pentru coarde (1923), Al doilea cuartet pentru coarde (1931), Sonata numărul 1 pentru vioară și pian (1941), Sonata pentru vioară și violoncel (1944), opera Phèdre (1949), Studiu în două părți pentru pian și ansamblu instrumental (în original, Étude in two parts for piano and instrumental ensemble, în 1951), respectiv Exercițiu pentru arcușuri (conform, Esercizio per archi în 1960).

Multe din compozițiile sale pentru pian, au fost interpretate în primă audiție de către soția sa, pianista de concert, Monique Haas.

Mihalovici si Beckett

Mihalovici fusese compozitorul originar al muzicii pentru piesa de radio Cascando, difuzată în 1962, a lui Samuel Beckett, cu care compozitorul româno-francez fusese prieten. A Cincea Simfonie a sa este scrisă pentru a fi cântată de o soprană, în ambianța poemului lui Beckett.

De asemenea, Mihalovici a folosit piesa Ultima înregistrare a lui Krapp (conform titlului original, Krapp's Last Tape) ca bază de pornire pentru o operă scurtă, intitulată Krapp, o, ultima bandă de (conform originalului, în limba franceză, Krapp, ou, La dernière bande, respectiv titlului din limba germană folosit atunci interschimbabil, Krapp, oder Das letzte Band), o scurtă operă de cameră, în doar un singur act, scrisă de Mihalovici pe un libret de Beckett, bazat pe piesa ultimului.

Memoriile prieteniei celor doi, Beckett și Mihalovici, sunt consemnate în lucrarea memorialistică Beckett la șaizeci, o sărbătoare (în original, Beckett at Sixty A Festschrift) de John Calder, lucrare apărută în 1967, la Calder and Boyars.

Stil muzical

Un puternic susținător și propovăduitor al muzicii neoclasice, de-a lungul întregii sale cariere, Mihalovici a îmbrățișat și practicat o largă varietate de stiluri contemporane, folosind o largă varietate muzicală de exprimare, de la cromaticism la minimalism și serialism.

Influența muzicii populare românești se resimte clar în muzica sa, prin folosirea neconvențională (în muzica cultă) a utilizării varietății ritmului, dar și în „coloristica” utilizării instrumentelor în compozițiile sale.

Listă de lucrări (după numărul de opus)

Lucrările menționate ca „opus ??” sunt plasate temporal pe listă în locul cel mai probabil unde se presupune că ar fi fost compuse.

Referințe

  1. ^ a b Cosma, Viorel. „Mihalovici, Marcel”. Grove Music Online. Oxford Music Online, Oxford University Press. Accesat în 28 septembrie 2013. (necesită abonare)

Legături externe


Format:Neoclasicism muzical Format:Muzică clasică Format:Cromaticism Format:Serialism