Metodiu de Salonic

În acest articol vom aprofunda în Metodiu de Salonic, un subiect care a stârnit interesul multor oameni în ultimii ani. Metodiu de Salonic este un subiect de mare relevanță astăzi și impactul său s-a simțit în diverse domenii, de la societate la tehnologie. Multă vreme, Metodiu de Salonic a făcut obiectul dezbaterilor și discuțiilor, atât în ​​plan academic, cât și în publicul larg. În acest articol, vom explora diferite aspecte legate de Metodiu de Salonic, analizând istoria acestuia, evoluția și influența sa asupra lumii moderne. În plus, vom examina implicațiile pe care Metodiu de Salonic le are asupra vieții noastre de zi cu zi și în viitor.

Metodiu de Salonic
Date personale
Născut815 d.Hr.[1] Modificați la Wikidata
Salonic, Imperiul Roman de Răsărit Modificați la Wikidata
Decedat (70 de ani) Modificați la Wikidata
Velehrad, Zlín, Cehia Modificați la Wikidata
Frați și suroriChiril de Salonic Modificați la Wikidata
Religiecreștinism ortodox
Slavic liturgy] Modificați la Wikidata
Ocupațietraducător
scriitor Modificați la Wikidata
Locul desfășurării activitățiiMoravia Mare
Boemia Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba slavonă Modificați la Wikidata
Venerație
Sărbătoare8 mai  Modificați la Wikidata
Sfinți
Sfinții Chiril (dreapta) și Metodiu (stânga).

Metodiu de Salonic (în macedoneană Методиј, în bulgară Методий, în greacă Μεθόδιος, transliterat: Methodios, în slavonă Мефодии, în sârbă Методије, în cehă Metoděj, în slovacă Metod, în rusă Мефодий; n. 815 d.Hr., Salonic, Imperiul Roman de Răsărit – d. , Velehrad, Zlín, Cehia) a fost un misionar creștin de origine grecească, originar din Salonic. (Vezi și Sfinții Chiril și Metodiu).

Împreună cu fratele său, Chiril, a creat alfabetul chirilic și a răspândit creștinismul (începând din 863) în Moravia și Panonia. Metodiu și Chiril au tradus împreună Biblia și textele liturgice în limba slavonă, scrise în alfabetul care mai târziu a fost numit „chirilic”.

Biblioteca Națională „Sfinții Chiril și Metodiu” de la Sofia a fost denumită în cinstea celor doi frați. Tot pentru a onora personalitățile lui Chiril și Metodiu, asteroidul descoperit pe 9 august 1978 de către astronomii sovietici L.I. Cernîh și N.C. Cernîh la Observatorul Astronomic Naucinîi din Crimeea a fost numit 2609 Kiril-Metodi.[2]

Sărbători

Note

  1. ^ „Metodiu de Salonic”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  2. ^ Schmadel, Lutz D. (). Dictionary of Minor Planet Names (ed. 4th). New York: Springer-Verlag. p. 213. ISBN 3-540-66292-8. 

Legături externe