În lumea de astăzi, Organit celular a devenit un subiect de interes și dezbatere constant. De la începuturile sale, Organit celular a stârnit curiozitatea și atenția experților și pasionaților deopotrivă. Impactul său asupra societății și în diferite domenii de studiu a făcut din acesta un element fundamental de luat în considerare în orice analiză sau discuție. În acest articol, vom explora diferitele aspecte legate de Organit celular, de la istoria și originea sa până la influența sa de astăzi. În plus, vom examina diferitele puncte de vedere și opinii din jurul lui Organit celular, cu scopul de a oferi o viziune completă și îmbogățitoare asupra acestui subiect fascinant.
Organitele celulare sunt structuri specializate localizate în citoplasmacelulară, care îndeplinesc funcții specifice, unele dintre ele posedând o membrană proprie.
Caracteristici generale
Prezența unei membrane formată dintr-un bistrat fosfolipidic. Membrana celulara (plasmalema) manifesta o permeabilitate selectiva fata de anumite molecule și ioni. Unele organite, precum ribozomii, miofibrilele sau neurofibrilele, nu posedă o membrană proprie.
Funcție specializată.
Clasificarea organitelor
Organitele celulare sunt:
comune, organite care se găsesc în majoritatea celulelor eucariote.
Cloroplaste în celulele unor protozoare, în celulele algelor și plantelor.
În funcție de rolul îndeplinit în celula, organitele celulare sunt:
Organitele mișcării celulare : - microfilamentele de actină și miozină (se găsesc atât în fibrele musculare cat și în celelalte celule, formând sistemul motilactina-miozina)
microtubulii (intră în structura cililor și flagelilor formând sistemul motil microtubul-dineina)
Organite generatoare de energie : - mitocondriile
Organitele sintezei și secreției celulare : - ribozomi, R.E. neted, R.E. rugos și aparatul Golgi
Organitele digestiei celulare: - lizozomi și peroxizomi.