Astăzi, Politica Serbiei este un subiect de mare relevanță și interes pentru un public larg. Odată cu progresul tehnologiei și globalizarea, Politica Serbiei și-a asumat un rol de lider în societatea actuală, generând multiple dezbateri, discuții și dezvoltări în diferite domenii. De la mediul academic și știință la afaceri și politică, Politica Serbiei a captat atenția experților și a fanilor deopotrivă. În acest articol, vom explora diferitele fațete și dimensiuni ale Politica Serbiei, analizând impactul și relevanța acestuia în contextul actual. Fără îndoială, Politica Serbiei este un subiect care merită să fie aprofundat și discutat în profunzime.
Acest articol sau această secțiune are bibliografia incompletă sau inexistentă. Puteți contribui prin adăugarea de referințe în vederea susținerii bibliografice a afirmațiilor pe care le conține. |
Politica Serbiei funcționează pe baza unui sistem de democrație parliamentară. Prim-ministrul este șeful guvernului, iar președintele este șeful statului. Serbia este o republică parlamentară compusă din trei ramuri: executivă, legislativă și judecătorească.
Pe data de 4 februarie 2003 Parlamentul Republicii Federale Iugoslavia a consimțit o mai largă autonomie a celor două entități componente, Serbia și Muntenegru, în cadrul unui federații, cea a Serbiei și Muntenegrului.
După căderea lui Slobodan Milošević, pe 5 octombrie 2000, republica a fost guvernată de către Opoziția Democrată din Serbia. Gradual, tensiunile s-au acumulat în cadrul coaliției, sfârșind prin părăsirea acesteia de către Partidul Democrat din Serbia (DSS), Partidul Democrat (DS) rămânând singur la guvernare. În anul 2004, DSS a câștigat alegerile parlamentare și a format noul guvern al Serbiei, împreună cu G17 Plus și coaliția SPO-NS. Guvernul are de asemenea sprijinul Partidul Socialist al Serbiei (SPS). Primul-ministru sârb este Ivica Dačić.
Președintele Serbiei a fost Boris Tadić, liderul partidului DS, ales cu 53% de voturi în turul al doilea al alegerilor prezidențiale ținute pe 27 iunie 2004.
În urma alegerilor din mai 2012, noul președinte ales al Serbiei este Tomislav Nikolić, care l-a înfrânt pe contracandidatul său, Boris Tadić. Boris Tadić a făcut tot posibilul pentru a rămâne la putere. Și-a dat demisia din funcția de președinte, pentru a se putea organiza alegeri anticipate, alegeri la care a candidat și el.
Tomislav Nikolić a câștigat mult prin politica sa de departizare a țării, astfel, după ce a devenit președintele Serbiei, s-a autosuspendat din partid, acesta nefiind la ora actuală membru al niciunui partid politic.
Partide politice: Partidul Democrat, Partidul Democrat din Serbia, Partidul Socialist etc.