Principiile termodinamicii

În lumea de astăzi, Principiile termodinamicii ocupă un loc central în viața noastră. Fie că este vorba de politică, tehnologie, istorie sau orice alt domeniu de interes, Principiile termodinamicii este un subiect care stârnește interesul și curiozitatea a milioane de oameni din întreaga lume. În acest articol, vom explora diferite aspecte legate de Principiile termodinamicii, aprofundând în relevanța sa, impactul său asupra societății și diferitele perspective care pot fi avute pe acest subiect. De la origini și până la evoluția sa de astăzi, Principiile termodinamicii a fost subiect de dezbatere, reflecție și analiză, iar prin acest articol vom căuta să facem lumină asupra diverselor aspecte care îl înconjoară.

Principiile termodinamicii
Principiul zero al termodinamicii
 • Stabilirea echilibrului termodinamic
 • Tranzitivitatea echilibrului termic
Principiul întâi al termodinamicii
Principiul al doilea al termodinamicii
Principiul al treilea al termodinamicii
modifică 

Principiile termodinamicii sunt generalizări și abstractizări ale unor fapte experimentale; ele formează baza teoretică a termodinamicii.

  • Principiul al doilea al termodinamcii susține, într-o formulare primară, imposibilitatea existenței unei mașini termice care, primind o cantitate de căldură de la o singură sursă, să producă lucrul mecanic echivalent. Una din consecințele sale este existența unei funcții de stare numită entropie.
  • Principiul al treilea al termodinamicii afirmă că, atunci când temperatura tinde către zero absolut, entropia oricărui sistem tinde către zero. El nu rezultă din abstractizarea directă a unor fapte experimentale, ci este extinderea unor consecințe ale principiilor precedente.

Vezi și

Bibliografie

  • Șerban Țițeica: Termodinamica, Editura Academiei Republicii Socialiste România, București, 1982.
  • George C. Moisil: Termodinamica, Editura Tehnică, București, 1986.
  • Stoian Petrescu: Principiile termodinamicii, Editura Tehnică, București, 1986

en M.W. Zemanski și R.H. Dittman: Heat and Thermodynamics, McGraw-Hill, 1997, ISBN 0-07-017059-2, Ebook.

Legături externe