Râul Babei

În zilele noastre, Râul Babei a devenit un subiect de mare interes și relevanță în societatea de astăzi. Din ce în ce mai mulți oameni caută informații despre Râul Babei și impactul acestuia în diferite domenii. De la politică la tehnologie, Râul Babei s-a dovedit a fi un factor determinant care a captat atenția specialiștilor, experților și a publicului larg. Acest articol urmărește să analizeze și să aprofundeze în sensul și domeniul de aplicare al lui Râul Babei, precum și în influența acesteia asupra vieții noastre. În acest sens, vom explora diferitele fațete ale Râul Babei și importanța sa în lumea de astăzi.

Râul Babei
Date geografice
Zonă de izvorâreFeștelița, Raionul Ștefan Vodă
EmisarRâul Sărata
Punct de vărsareMoruzeni, Raionul Sărata
Date hidrologice
Bazin de recepție220 km²
Lungimea cursului de apă31 km
Date generale
Țări traversate Republica Moldova
Ucraina Ucraina (Regiunea Odesa)
Principalele localități traversateFeștelița, Marianca de Jos, Volintiri, Faraoani, Moruzeni

Râul Babei (în ucraineană Бабей) este un râu care străbate sudul Republicii Moldova și sud-vestul Regiunii Odesa din Ucraina, afluent de stânga al râului Sărata.

Date geografice

Râul Babei are o lungime de 31 km și o suprafață a bazinului de 220 km². Râul izvorăște din apropierea satului Feștelița (Raionul Ștefan Vodă, Republica Moldova), curge pe direcția sud printr-o vale cu lățimea de 2 km, străbate teritoriul raionului Ștefan Vodă din Republica Moldova, traversează frontiera dintre Republica Moldova și Ucraina, trecând apoi în Raionul Sărata din Regiunea Odesa (Ucraina). Pe măsură ce coboară spre vărsare străbate o zonă joasă din Bazinul Mării Negre și se varsă printr-un canal cu o lățime medie de 2 m în râul Sărata, în apropierea satului Moruzeni. El are un debit foarte mic, iar în verile mai secetoase poate chiar seca pe unele segmente. Apele sale sunt folosite în irigații.

Râul Babei traversează următoarele sate: Feștelița, Marianca de Jos, Volintiri, Faraoani și Moruzeni.