Râul Iskăr

Iskăr

Hartă a Iskărului
Date geografice
Bazin hidrograficBazinul Dunării  Modificați la Wikidata
Zonă de izvorâresub vârful Damga, Rila, Bulgaria
Cotă la izvor2.500 m.d.m.
Coordonate la izvor42°11′40″N 23°19′50″E ({{PAGENAME}}) / 42.19444°N 23.33056°E
EmisarDunărea  Modificați la Wikidata
Punct de vărsarela nord de Ghighen, regiunea Plevna
Date hidrologice
Bazin de recepție8,646 km²
Lungimea cursului de apă368 km
Date generale
Țări traversateBulgaria  Modificați la Wikidata
AfluențiBlato], Zlatna Panega], Perlovska reka], Vitoșka Bistrița], Iskrețka reka], Palakaria], Batuliiska reka], Beli Iskăr], Musalenska Bistrița], Gabrovnița], Gostilea], Lesnovska reka], Malki Iskăr], Planștița], Cerni Iskăr], Jeleznișka rekaModificați la Wikidata
Afluentul Iskărul Negru la Govedarți

Iskăr (în bulgară Искър; în latină Oescus; în greaca veche: Οἶσκος) este un râu din Bulgaria, cu o lungime de 368 km, fiind astfel cel mai lung râu care curge în întregime pe teritoriul țării. Este afluent al Dunării.

Iskărul se formează prin confluența a trei râuri, Iskărul Negru (Cerni), Iskărul Alb (Beli) și Iskărul Stâng (Levi), ape denumite împreună Iskrove. Punctul de izvorâre al râului este considerat a fi confluența Iskărului Drept (Prav Iskăr), cu Iskărul Negru. După ce coboară pe versantul nordic al Munților Rila, se varsă în lacul de acumulare Iskăr—cel mai mare lac de acumulare din Bulgaria, și în lacul Pancearevo. Râul curge pe lângă Sofia și formează un defileu stâncos în Munții Balcani. Se varsă în Dunăre lângă satul Ghighen din regiunea Plevna. Iskărul este singurul râu care izvorăște din sudul Bulgariei și trece Balcanii, vărsându-se în Dunăre.

Defileul Iskărului în Munții Balcani

Iskărul traversează șase regiuni administrative ale Bulgariei: capitala Sofia, regiunea Sofia, regiunea Pernik, regiunea Vrața, regiunea Plevna și regiunea Loveci. Este principala sursă de apă pentru Sofiiskavoda, compania de apă și canal din Sofia.

Din punct de vedere geologic, Iskărul este cel mai vechi râu din Balcani și sinturul care și-a conservat direcția inițială spre nord în ciuda modificărilor geologice semnificative din perioadele următoare.