Suzanne Valadon

În acest articol, ne vom adânci în lumea fascinantă a lui Suzanne Valadon, explorând numeroasele sale fațete și impactul său asupra diferitelor aspecte ale societății. De la origine până la evoluția sa actuală, ne vom cufunda într-o călătorie prin Suzanne Valadon, analizând importanța sa în istorie, relevanța sa astăzi și proiecția în viitor. Prin diverse abordări și perspective, vom aborda Suzanne Valadon din unghiuri diferite, oferind cititorului o viziune cuprinzătoare și îmbogățitoare, care ne va permite să înțelegem adevărata sa amploare și sens în lumea de astăzi.

Suzanne Valadon
Date personale
Născută[4][5][6][7][8] Modificați la Wikidata
Bessines, Limousin, Franța[9][10] Modificați la Wikidata
Decedată (72 de ani)[4][11][6][12][8] Modificați la Wikidata
Paris, Île-de-France, Franța[12][13] Modificați la Wikidata
Înmormântatăcimetière parisien de Saint-Ouen] Modificați la Wikidata
Căsătorită cuAndré Utter ()[14] Modificați la Wikidata
CopiiMaurice Utrillo[15] Modificați la Wikidata
Cetățenie Franța[16] Modificați la Wikidata
Ocupațiepictoriță
art model]
model
desenatoare
artist grafic
artistă Modificați la Wikidata
Locul desfășurării activitățiiParis[17] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba franceză[11] Modificați la Wikidata
Activitate
PseudonimSuzanne Moussis[1], Suzanne Utter[1]  Modificați la Wikidata
Domeniu artisticpictură  Modificați la Wikidata
Profesor pentruMaurice Utrillo  Modificați la Wikidata
Mișcare artisticăpostimpresionism[2][3], simbolism  Modificați la Wikidata
Opere importanteCasting the Net], Camera albastră  Modificați la Wikidata
Semnătură
„Portretul Suzannei Valadon” de Pierre-Auguste Renoir (1885)
„La buveuse” (Suzanne Valadon) de Henri de Toulouse-Lautrec (1888)

Suzanne Valadon (n. , Bessines, Limousin, Franța – d. , Paris, Île-de-France, Franța), născută Marie-Clémentine Valade, este o pictoriță franceză, prima femeie admisă în Société Nationale des Beaux-Arts din Franța. De asemenea este mama pictorului Maurice Utrillo.

Biografie

Fiică a unei spălătorese necăsătorită, Suzanne, la cincisprezece ani, devine acrobată de circ, dar un accident petrecut un an mai târziu îi curmă aceasta carieră. S-a stabilit împreună cu mama sa și, mai târziu cu fiul său Maurice Utrillo, în cartierul Montmartre din Paris unde are posibilitatea să se inițieze în artă.

Frumusețea sa atrage privirile multor pictori, devenind modelul acestora, ocazie cu care le observă și învață tehnica. A pozat pentru artiști ca Pierre-Auguste Renoir, Henri de Toulouse-Lautrec, Edgar Degas, Puvis de Chavannes, pentru unii dintre ei fiind mai mult decât model. Edgar Degas este cel care i-a observat talentul și a încurajat-o în eforturile sale de a învăța tehnica picturii. Are succes, ceea ce a scutit-o oarecum de grijile financiare prilejuite și de creșterea fiului său, Maurice Utrillo.

Era o obișnuită a localurilor rău famate din Montmartre, ceea ce l-a determinat pe Henri de Touluse-Lautrec să-i execute un portret care a devenit celebru, „La buveuse”. Portrete care sunt acum celebre i-a făcut și Pierre Auguste Renoir.

Purta deseori un buchet de morcovi, ținea o capră în atelierul său cu scopul de a-i mânca desenele proaste sau își hrănea vinerea pisicile cu caviar.

Căsătoria sa din 1896 cu un agent de schimb a luat sfârșit în 1909, Suzanne părăsindu-l pentru André Utter, un tânăr cu trei ani mai mic decât fiul său. Se căsătorește cu acesta în 1914, căsătoria durând peste treizeci de ani. Una din cele mai cunoscute dintre pânzele sale îi înfățișează pe amândoi în postura de Adam și Eva.

Suzanne Valadon a murit pe 7 aprilie 1938, înconjurată de prietenii săi pictori André Derain, Pablo Picasso și Georges Braque, și a fost înmormântată în cimitirul parizian Saint-Ouen.

Operă

Suzanne Valadon a pictat naturi moarte, buchete și peisaje remarcabile prin forța compoziției și culorile vibrante. Este cunoscută de asemenea pentru nudurile sale. Primele sale expoziții, începând din 1890, cuprindeau în special portrete. Perfecționistă, putea să lucreze mai mulți ani la tablouri înainte de a le expune.

Operele sale sunt expuse astăzi cu preponderență la Centrul Cultural „Georges-Pompidou” și la Metropolitan Museum of Art din New York City.

Legături externe

Note

  1. ^ a b Czech National Authority Database, accesat în  
  2. ^ Suzanne Valadon, une vie de peintre après le modèle (în franceză), Le Monde, , accesat în  
  3. ^ https://harvardartmuseums.org/art/229060  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  4. ^ a b Suzanne Valadon, Find a Grave, accesat în  
  5. ^ Suzanne Valadon, Encyclopædia Britannica Online, accesat în  
  6. ^ a b Suzanne Valadon, Valadon, Suzanne] 
  7. ^ https://archives.haute-vienne.fr/ark:52328/s0054ffebfea2f32/5592dc95575c3.fiche=arko_fiche_602b7f37e2316.moteur=arko_default_603517b8650b3  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  8. ^ a b Suzanne Valadon (în engleză), CLARA 
  9. ^ https://www.tourisme-hautevienne.com/patrimoine-et-visites/patrimoine-bati/musees-eco-musees-musees-thematiques/musee-espace-valadon-12601  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  10. ^ Autoritatea BnF 
  11. ^ a b Autoritatea BnF, accesat în  
  12. ^ a b , p. 9 http://archives.paris.fr/arkotheque/visionneuse/visionneuse.php?arko=YTo2OntzOjQ6ImRhdGUiO3M6MTA6IjIwMjEtMDYtMDkiO3M6MTA6InR5cGVfZm9uZHMiO3M6MTE6ImFya29fc2VyaWVsIjtzOjQ6InJlZjEiO2k6NDtzOjQ6InJlZjIiO2k6MjY2Mjg5O3M6MTY6InZpc2lvbm5ldXNlX2h0bWwiO2I6MTtzOjIxOiJ2aXNpb25uZXVzZV9odG1sX21vZGUiO3M6NDoicHJvZCI7fQ==#uielem_move=-54%2C-567&uielem_islocked=0&uielem_zoom=177&uielem_brightness=0&uielem_contrast=0&uielem_isinverted=0&uielem_rotate=F  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  13. ^ RKDartists 
  14. ^ Suzanne Valadon (în engleză), Galerie Michelle Champetier] 
  15. ^ Union List of Artist Names, , accesat în  
  16. ^ Museum of Modern Art online collection, accesat în  
  17. ^ Encyclopædia Britannica Online