Birocrație (sistem administrativ)

În acest articol, Birocrație (sistem administrativ) va fi abordat dintr-o perspectivă multidisciplinară și actualizată, pentru a analiza și înțelege exhaustiv toate aspectele legate de acest subiect. Se va face un tur al contextului istoric, al diferitelor teorii și abordări actuale, precum și al implicațiilor practice și sociale pe care le presupune Birocrație (sistem administrativ). Acesta va căuta să ofere o viziune completă și echilibrată care să permită cititorului să dobândească cunoștințe cuprinzătoare despre această problemă atât de relevantă astăzi.

Birocrație – în sens generic, este un termen care se referă fie la corpul funcționarilor publici fie la grupuri de persoane cu funcții administrative și de concepție a politicilor – care guvernează o instituție (sistemul administrativ). Din punct de vedere istoric, o birocrație a fost o administrație publică împărțită în departamente unde lucra personal care nu era ales prin vot.[1] Astăzi, birocrația este sistemul administrativ ce guvernează orice instituție mare.[2][3][4][5][6][7][8] Administrația publică din multe țări este un exemplu de birocrație.

De când a apărut în limbajul uzual, cuvântul birocrație a dezvoltat conotații negative.[9] Birocrațiile au fost criticate ca fiind ineficiente și inflexibile pentru nevoile oamenilor.[10] Efectele de-umanizatoare ale birocrațiilor excesive au devenit o temă principală în scrierile filozofului german Franz Kafka și sunt centrale în romanele Procesul și Castelul.[11] Eliminarea birocrației excesive este un concept fundamental în teoriile moderne de management [12] și apare adesea ca temă principală în campanii electorale. [13]

Referințe

  1. ^ „definition of bureaucracy”. Thefreedictionary.com. Accesat în . 
  2. ^ „Bureaucracy Definition”. Investopedia. . Accesat în . 
  3. ^ Philip K. Howard (). „To Fix America's Education Bureaucracy, We Need to Destroy It”. The Atlantic. 
  4. ^ Devin Dwyer (). „Victims of 'Health Insurance Bureaucracy' Speak Out”. ABC News. 
  5. ^ David Martin (). „Gates Criticizes Bloated Military Bureaucracy”. CBS News. 
  6. ^ „How to bend the rules of corporate bureaucracy”. Usatoday30.usatoday.com. . Accesat în . 
  7. ^ „Still a bureaucracy: Normal paperwork continues its flow at Vatican”. Americancatholic.org. Accesat în . 
  8. ^ Weber, Max "Bureaucracy" in Weber's Rationalism and Modern Society, translated and edited by Tony Waters and Dagmar Waters, Palgrave-Macmillan 2015. p. 114
  9. ^ J.C.N. Raadschelders (). Handbook of Administrative History. Transaction Publishers. p. 142. 
  10. ^ Ronald N. Johnson; Gary D. Libecap (). The Federal Civil Service System and the Problem of Bureaucracy (PDF). University of Chicago Press. pp. 1–11. Accesat în . 
  11. ^ David Luban; Alan Strudler; David Wasserman (). „Moral Responsibility in the Age of Bureaucracy”. Michigan Law Review. 90 (8). 
  12. ^ Wren, Daniel; Bedeian, Arthur (). „Chapter 10:The Emergence of the Management Process and Organization Theory”. The Evolution of Management Thought (PDF). Wiley. Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 
  13. ^ Garrett; et al. (). „Assessing the Impact of Bureaucracy Bashing by Electoral Campaigns”. Public Administration Review: 228–40. doi:10.1111/j.1540-6210.2006.00575.x. Accesat în . 

Vezi și