Dimitrie Gusti (scriitor)

În lumea de astăzi, Dimitrie Gusti (scriitor) este o problemă care devine din ce în ce mai relevantă în societate. De-a lungul timpului, Dimitrie Gusti (scriitor) a devenit un aspect fundamental în viața de zi cu zi a oamenilor, influențându-le deciziile și acțiunile. De la Dimitrie Gusti (scriitor) a evoluat și s-a adaptat la noile tendințe și tehnologii, devenind un subiect de interes comun pentru o mare varietate de oameni. În acest articol, vom explora în detaliu impactul Dimitrie Gusti (scriitor) asupra societății actuale și modul în care a câștigat importanță de-a lungul anilor.

Pentru sociolog, vedeți Dimitrie Gusti.
Dimitrie Gusti
Date personale
Născut[1] Modificați la Wikidata
Iași, Moldova[1] Modificați la Wikidata
Decedat (68 de ani)[2][3] Modificați la Wikidata
București, România[2] Modificați la Wikidata
ÎnmormântatCimitirul „Eternitatea” din Iași Modificați la Wikidata
Cetățenie România Modificați la Wikidata
Ocupațiepolitician
scriitor
autor de manuale
poet
traducător
actor Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba română Modificați la Wikidata
Primar al municipiului Iași Modificați la Wikidata
În funcție
decembrie 1886 – aprilie 1887
Precedat deLeon Negruzzi
Succedat deNicolae Gane
În funcție
octombrie 1881 – martie 1883
Precedat deIoan Ornescu
Succedat deLeon Negruzzi
În funcție
decembrie 1871 – iunie 1872
Precedat deConstantin Cristodulo-Cerchez
Succedat deNicolae Gane
În funcție
 – mai 1870
Precedat deIoan Antoniadi
Succedat deTeodor Tăutu
În funcție
 – 
Succedat deTeodor Tăutu
Ministru al Cultelor și Instrucțiunii Publice Modificați la Wikidata
În funcție
 – 

Alma materAcademia Mihăileană

Dimitrie Gusti (n. , Iași, Moldova – d. , București, România) a fost un poet, traducător de fabule, autor de manuale didactice și om politic român.

Biografie

Familie, educație

Dimitrie Gusti s-a născut la data de 24 octombrie 1818 în orașul Iași, în familia unui comerciant. A studiat la Academia Mihăileană și la Conservatorul din Iași, pe care l-a absolvit în anul 1839. A fost unul dintre primii actori moldoveni. Renunță însă la actorie și intră ca amploiat la Divanul Domnesc.

A lucrat apoi ca profesor de geografie, retorică și filosofie la mai multe școli din Iași (la Academia Mihăileană din 1845). A îndeplinit mai multe funcții în administrația școlilor: inspector, apoi director la Dep. I al școlilor din Ministerul Cultelor și Instrucțiunii Publice. S-a manifestat ca militant prounionist, fiind numit ca primar al orașului Iași (24 august 1864 - 5 decembrie 1866).

Politician

În plan politic, a fost de doctrină liberală. A îndeplinit funcția de ministru al cultelor și instrucțiunii în două guverne consecutive (17 august 1867 - 16 noiembrie 1868). Apoi a fost ales deputat și senator liberal. În mai multe rânduri a deținut funcția de primar al orașului Iași (18 iulie 1869 - 25 octombrie 1870; 12 decembrie 1871 - 7 mai 1872; 14 octombrie 1881 - 3 februarie 1883; 7 decembrie 1886 - 25 martie 1887).

Mormântul lui Dimitrie Gusti (politician) de la Cimitirul Eternitatea din Iași.

În paralel cu activitatea politică, Dimitrie Gusti a scris versuri și proză, cronici teatrale și a efectuat traduceri. A mai fost publicist și editor, precum și proprietar de tipografie.

Dimitrie Gusti a trecut la cele veșnice la data de 26 martie 1887, la București. Pe 27 martie, de la ora 12, la Biserica Sfântul Gheorghe Nou a avut loc o ceremonie funebră la care au asistat și au luat cuvântul numeroase personalități ale vremii.[4][5] După ceremonie, trupul neînsuflețit a fost transportat la Gara de Nord și depus într-un vagon mortuar, de unde a plecat spre Iași.[4][5] Pe 29 martie, tot de la ora 12, o altă ceremonie a avut loc la Biserica Sfântul Spiridon din Iași, după care defunctul, al cărui sicriu a fost însoțit de o mulțime considerabilă și de personalități ale orașului, a fost înmormântat la Cimitirul Eternitatea.[6][7]

Note

  1. ^ a b Un iscusit cărturar și un duios poet al Iașului de odinioară: DIMITRIE GUSTI (1818-1887), Albina, , p. 37 
  2. ^ a b DIMITRIE GUSTI PRIMARUL ORAȘULUI IAȘI, , p. 1-2 
  3. ^ NECROLOG, , p. 3 
  4. ^ a b „NECROLOG”Necesită abonament cu plată. Voința Națională. Arcanum.com (784 (anul IV)): pag. 3. . Accesat în . 
  5. ^ a b „ȘTIRI”Necesită abonament cu plată. Universul. Arcanum.com (82 (anul IV)): pag. 3. . Accesat în . 
  6. ^ „ÎNMORMÂNTAREA LUI DIMITRIE GUSTI Primarul Orașului Jassy”Necesită abonament cu plată. Curierul Foaea Intereselor Generale. Arcanum.com (37 (anul XIV)): pag. 1. . Accesat în . 
  7. ^ „DIMITRIE GUSTI PRIMARUL ORAȘULUI IAȘI”Necesită abonament cu plată. Curierul Foaea Intereselor Generale. Arcanum.com (36 (anul XIV)): pag. 1. . Accesat în . 

Bibliografie

  • Ion Mamina, Ion Bulei - Guverne și guvernanți (1866-1916) (Ed. Silex, București, 1994)

Legături externe