Drog

Plantă de cânepă

Drog este un termen folosit pentru a desemna acele substanțe naturale sau sintetice care prin natura lor chimică determină alterarea funcționării unui organ și modifică starea psihică a unei persoane. Acest termen se referă la substanțe psihoactive, mai ales cele ilegale. În sens științific, drog înseamnă orice substanță care are capacitatea de a determina o stare de dependență.

Există o serie de sinonime ale cuvântului drog: medicament, substanță, produse psihoactive, psihotrope, produse chimice, toxice, stupefiante și narcotice. Acești termeni au fost asociați cu expresiile dependență sau capabil de a genera dependență.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS), definește drogul ca fiind orice substanță care, absorbită de organismul viu, îi modifică acestuia una sau mai multe funcții. Din punct de vedere farmacologic, drogul este substanța utilizată de medicină și a cărei administrare abuzivă (consum) poate crea o dependență fizică și/sau psihică ori tulburări grave ale activității mentale, ale percepției, ale comportamentului sau ale conștiinței.

După Dicționarul explicativ al limbii române (DEX), ediția 1978, drogul era considerat materia primă de origine vegetală sau animală folosită la prepararea unor medicamente. În DEX ediția 1998 drogul este acea substanță care, pe lângă proprietățile de precursor, poate fi și o substanță stupefiantă sau un medicament.

Drogul poate fi o substanță solidă, lichidă sau gazoasă, care afectează direct creierul și sistemul nervos, schimbă sentimentele, dispoziția și gândirea, percepția și/sau starea de conștiență, modificând imaginea asupra realității înconjurătoare.

Etimologie

Din punct de vedere etimologic, există mai multe versiuni:

Scurt istoric

Din cele mai vechi timpuri oamenii au cunoscut proprietățile drogurilor. Acestea erau folosite în cadrul ceremoniilor religioase, al ritualurilor mistice, în scopuri terapeutice, dar și pentru a induce o stare de plăcere, având în vedere tocmai efectele pe care drogurile le produc asupra organismului uman. Astfel, în urmă cu circa 7.000 de ani, macul, din care se produce opiul și derivatele sale, era menționat în tăblițele sumerienilor din Mesopotamia.

În anii 3400 î.Hr., în zonele inferioare ale Mesopotamiei erau cultivate lanuri de maci pentru producerea de opiu. Sumerienii îl numeau Hul Gil, care se traduce prin „planta fericirii”. Știința cultivării macilor a trecut de la sumerieni la asirieni, babiloniei și, în cele din urmă, la egipteni.
La 1300 î.Hr., și egiptenii cultivau opium thebaicum, numit după capitala lor, Teba. Din Teba, egiptenii făceau negoț cu opiu în tot Orientul Mijlociu și în Europa. În această perioadă, efectele opiului erau considerate magice,ciudate sau mistice.

Amanita muscaria

Șamanii foloseau o ciupercă toxică, Amanita muscaria (muscăriță), sub formă de pulbere pentru a îndepărta tulburările psihice ale prizonierilor sau ale deportaților în Siberia.

Cel mai vestit medic al Greciei antice, Hippocrate, a infirmat credințele mistice afirmând că opiumul nu este magic. Acesta a observat în schimb calitățile de anestezic și stiptic (medicament folosit pentru a opri sângerările). Alchimiștii de la sfârșitul dinastiei Han (secolele II–IV) posedau „pudra celor cinci pietre”, drog ce era în totalitate de origine minerală, însă în combinație cu canabisul s-a răspândit masiv în China.

În 1817, Pierre Jean Robiquet a izolat narcotina și tot el a fost cel care a reușit să extragă codeina.

Începând cu anul 1827, firma Merck, cu sediul la Darmstad, trece la fabricarea morfinei, iar în 1848, George Merck izolează papaverina. În anul 1874 C. R. Alder Wright, pornind de la morfină, a sintetizat un nou produs mult mai puternic, heroina, care în anul 1898 se comercializa ca medicament.

În anul 1912 la Haga este adoptată Convenția Internațională a Opiului. Preocupările reglementării consumului de opiu au continuat prin alte două întâlniri care au adoptat Convențiile de la Geneva, din 19 februarie 1925 cu privire la combaterea opiului și cea din 13 iulie 1931 pentru limitarea fabricării și reglementarea distribuirii stupefiantelor.

În 1945, în cadrul Comitetului Economic și Social al ONU (ECOSOC), a fost înființată Comisia Națiunilor Unite privind stupefiantele (CND)

Mod de funcționare

Fiecare drog acționează asupra unui neurotransmițător sau receptor la nivelul sinapselor din neuroni, această acțiune ducând în general la efecte adverse pe termen lung:

Clasificare

Droguri psihoactive: 1.cocaină, 2.crack, 3.metilfenidat (Ritalin), 4.efedrină, 5.MDMA (Ecstasy), 6.mescalină, 7.LSD, 8.psilocibină, 9.salvia divinorum, 10.difenhidramină, 11.amanita muscaria, 12.Tylenol, 13.codeină, 14.tutun, 15.bupropionă, 16.cannabis, 17.hașiș

Există mai multe clasificări ale drogurilor, în funcție de criteriul avut în vedere. Astfel, din punctul de vedere al efectului asupra sistemului nervos central, drogurile se clasifică în următoarele clase:

Droguri Psiholeptice (inhibitoare ale sistemului nervos central)

Droguri Psihoanaleptice (stimulente ale sistemului nervos central)

Droguri Psihodisleptice (care produc modificări ale sistemului nervos central)

În funcție de originea produsului se clasifică în:

Un alt criteriu de grupare și clasificare a drogurilor este cel juridic, care face diferențierea între drogurile legale și ilegale sau de risc. Printre drogurile legale se găsesc, de exemplu, alcoolul, cofeina, nicotina, iar din cele ilegale cocaina, heroina, hașiș, canabis, Ecstasy, LSD etc.

Din categoria droguri de risc fac parte: produsele perturbatoare sau halucinogene, care alterează starea de conștiență (canabis, LSD, psilocibină, mescalină, DMT, ecstasy, phenciclidină, peyote, psilocynă etc).

Drogurile de mare risc includ droguri care inhibă activitatea sistemului nervos central și drogurile stimulente.

De asemenea, în funcție de modul de administrare, drogurile pot fi clasificate în: injectabile, ingerabile, de prizare, de masticare, de fumare, de inhalare; unele se pot administra și sub formă de supozitoare.

Convenții internaționale

Legislație națională

Note

  1. ^ „Despre droguri” (PDF). 
  2. ^ Ce sunt drogurile? prosalvita.ro
  3. ^ Ovidiu Bojor, Ce efecte au produsele etnobotanice asupra sanatatii? revistagalenus.ro, accesat la 16 februarie 2023.
  4. ^ Stupefiantele – de la uz la abuz universfarmaceutic.ro, Prof. Univ. Dr. Farm. Valentina Soroceanu - UMF Carol Davila, 06/11/2017
  5. ^ Ford: Clinical Toxicology, 1st ed.,Copyright © 2001 W. B. Saunders Company, Chapter 36 - Caffeine and Related Nonprescription Sympathomimetics
  6. ^ analgezice opiacee sfatulmedicului.ro
  7. ^ Clasificarea drogurilor Arhivat în 27 iulie 2020, la Wayback Machine. infodrog.ro
  8. ^ Clasificarea generala a drogurilor rasfoiesc.com
  9. ^ informatii-despre-droguri rhrn.ro
  10. ^ Tipologia drogurilor - clasificarea drogurilor creeaza.com
  11. ^ Drogurile academia.edu, Cozlovschi Romina, Colegiul National “Costache Negri “
  12. ^ International Drug Control Conventions Arhivat în 17 martie 2014, la Wayback Machine. unodc.org
  13. ^ Legislație națională în domeniul antidrog Arhivat în 29 iulie 2020, la Wayback Machine. ana.gov.ro
  14. ^ Raportul Național privind situația drogurilor din România Arhivat în 18 iunie 2020, la Wayback Machine. ana.gov.ro

Vezi și

Bibliografie

Legături externe

Bibliografie