Florin Constantiniu

Membru titular al Academiei Române
Florin Constantiniu
Date personale
Născut8 aprilie 1933 Modificați la Wikidata
București, România Modificați la Wikidata
Decedat13 aprilie 2012 (79 de ani) Modificați la Wikidata
București, România Modificați la Wikidata
Cetățenie România Modificați la Wikidata
Ocupațieistoric Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba română Modificați la Wikidata
Activitate
Alma materUniversitatea din București
Colegiul Național „Sfântul Sava” din București  Modificați la Wikidata

Florin Constantiniu (n. 8 aprilie 1933, București – d. 13 aprilie 2012, București) a fost un istoric român, membru corespondent (din 1999) al Academiei Române. În anul 2006 a fost ales membru titular al Academiei Române.

A fost cercetător științific principal la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga”.

A fost distins cu premiul Nicolae Bălcescu al Academiei Române în 1972.

A publicat studii despre diferite perioade ale istoriei și a abordat diverse direcții de cercetare. Este cunoscut, în special, ca autor al cărții „O istorie sinceră a poporului român,” în care afirmă, În atâtea cazuri, păcatele de azi sunt păcatele de ieri, repetate, agravate, tocmai pentru că au fost ascunse, iar istoricii, de teamă că li se va reproșa lipsa de patriotism, au preferat să tacă, spunea însuși autorul despre această lucrare de sinteză.

A murit la 14 aprilie 2012, la București.

Cariera

Studiile secundare și superioare le-a absolvit în București,anul 1956. A  fost  angajat ca cercetător din 1957 și cercetător științific principal  din 1967 la Institutul de istorie Nicolae Iorga al Academiei R.S.R. Doctor în istorie (1968). Premiat cu Premiul „Nicolae Bălcescu” al Academiei Romane Socialiste România (1972). Acesta a fost un istoric  medievist. A abordat teme variate din istoria națională, insistând asupra istoriei social-economice a secolului al XVIII-lea, domeniu în care a dat lucrări originale, bogate în idei noi și fundamentate documentar. În mai toate studiile sale, Constantiniu nu a  neglijat particularitățile specifice feudalismului de pe teritoriul României și  a căutat  să încadreze procesul istoric românesc în cel  al generalități  europene, arătând firească legătură dintre dezvoltarea social, economică și culturală de la noi cu cea depărtată, din celelalte țări, vecine sau mai  îndepărtate. Un alt domeniu de interes pentru autor este studiul problemei celui de al doilea război mondial.

Lucrări publicate

Note

  1. ^ Autoritatea BnF, accesat în 30 decembrie 2019 
  2. ^ Autoritatea BnF, accesat în 10 octombrie 2015 
  3. ^ Academia Română, Necrolog, accesat la 20 iulie 2015
  4. ^ Istoricul Florin Constantiniu s-a stins din viață la vârsta de 79 de ani, 14 aprilie 2012, Noémi Varga, Adevărul, accesat la 15 aprilie 2012
  5. ^ Ministerul Apararii Nationale (PDF), Ministerul Apararii Nationale 
  6. ^ Prefață la ediția a II-a, O istorie sinceră a poporului român, Florin Constantiniu, Univers Enciclopedic
  7. ^ Academicianul Florin Constantiniu a încetat din viață Arhivat în 2 mai 2012, la Wayback Machine., 14 aprilie 2012, România liberă
  8. ^ Academicianul Florin Constantiniu a murit la vârsta de 79 de ani, 14 aprilie 2012, Mediafax
  9. ^ Prof. univ. dr. STEFAN STEFANESCU, Stefanescu (1978). Enciclopedia istorografiei romanesti. Editura stiintifica si enciclopedica. p. pgg.107-108. 

Legături externe

Referințe critice (online)

Interviuri