Grațian

În articolul de astăzi vom explora lumea fascinantă a lui Grațian. Fie că sunteți interesat să aflați mai multe despre această persoană, să descoperiți noi aspecte ale acestui subiect sau să înțelegeți relevanța acestei date, veți găsi aici toate informațiile de care aveți nevoie. În acest sens vom analiza diferite aspecte legate de Grațian, de la origini până la impactul său asupra societății actuale. Pregătiți-vă să porniți într-o călătorie captivantă de descoperire care vă va lăsa cu o perspectivă reînnoită asupra Grațian.

Grațian
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Sirmium⁠(d), Panonia, Imperiul Roman Modificați la Wikidata
Decedat (24 de ani) Modificați la Wikidata
Lugdunum, Imperiul Roman Modificați la Wikidata
Cauza decesuluiomor Modificați la Wikidata
PărințiValentinian I
Marina Severa] Modificați la Wikidata
Frați și suroriValentinian al II-lea
Galla, soția lui Theodosius I
Grata] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuConstantia] ()
Laeta] () Modificați la Wikidata
Ocupațiepolitician
militar Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba latină[1] Modificați la Wikidata
Activitate
Apartenență nobiliară
TitluriÎmpărat roman
Familie nobiliarăDinastia Valentiniană
Împărat roman Modificați la Wikidata
Domnie –
Senator roman Modificați la Wikidata
Consul Modificați la Wikidata
Acest articol se referă la un împărat roman. Pentru un jurist medieval, vedeți Grațian (jurist).

Flavius Gratianus Augustus (n. 18 aprilie/23 mai 359, Sirmium – d. 25 august 383, Lugdunum), cunoscut sub numele de Grațian, a fost co-împărat în vest (375-383) și în est (378-379), alături de Teodosie. A fost ucis de Magnus Maximus, care i-a și preluat autoritatea apuseană a imperiului.

Activitatea

Grațian era fiul împăratului Valentinian I și al Marinei Severa, născut la Sirmium, Pannonia. El a fost botezat după numele bunicului său, Grațian cel Bătrân. În 367, Grațian primește titlul de Augustus. În 375, la moartea lui Valentinian I, trupele din Panonnia l-au proclamat împărat pe fiul lui Grațian, sub numele de Valentinian al II-lea. Grațian a rămas stăpânitor doar pe provinciile galice.

Valens a refuzat să mai aștepte ajutorul lui Grațian și a pornit singur împotriva goților; două treimi din armata romană a fost ucisă. În 378, la moartea unchiului său, Valens, în Bătălia de la Adrianopol, Grațian a fost ales împărat.

În 379 a renunțat la tronul estic, înscăunându-l pe generalul Teodosiu I. Grațian și Teodosiu i-au alungat pe goți din Balcani în Războiul gotic (376-382).

Creștin

Pe plan religios, Grațian a fost creștin. El a fost împotriva păgânismului și al ereziei ariene (care făcea de asemenea parte din creștinism). A distrus Altarul păgân al Victoriei din Casa Senatului.


Predecesor:
Valentinian I
Împărat Roman în vest împreună cu Valentinian al II-lea
368 - 383
Succesor:
Valentinian al II-lea
Predecesor:
Valens
Împărat roman în est
378 - 379
Succesor:
Teodosiu I


  1. ^ CONOR.SI  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)