Artabasdus

În lumea de astăzi, Artabasdus este o problemă care a câștigat relevanță în diverse sfere ale societății. De la politică la cultura populară, Artabasdus a captat atenția tuturor tipurilor de public. Cu un impact care depășește granițele geografice, Artabasdus a devenit un punct de referință pentru înțelegerea panoramei contemporane. În acest articol, vom explora acest fenomen în profunzime, analizând implicațiile și consecințele acestuia în diferite domenii. De la origine până la proiecția sa viitoare, Artabasdus merită să fie examinat în detaliu pentru a înțelege influența sa astăzi.

Artabasdus
Date personale
Căsătorit cuAnna, wife of Artabasdos] Modificați la Wikidata
CopiiNiketas] Modificați la Wikidata
Cetățenie Imperiul Roman de Răsărit Modificați la Wikidata
Religiecreștinism ortodox
creștinism Modificați la Wikidata
Ocupațiemonarh Modificați la Wikidata
Activitate
Apartenență nobiliară
Familie nobiliarăMamikonyanner]
Împărat bizantin Modificați la Wikidata

Artabasdus (d. 743) a fost împărat bizantin între 741 și 743. El era ginerele lui Leon III. El a ajuns la putere după ce a uzurpat tronul de la Constantin V.

Artabasdus a fost numit guvernator al Armeniei de către Anastasiu II. După căderea lui Anastasiu, Artabasdus a făcut o alianță cu Leon, guvernatorul Anatoliei. După ce Leon a devenit împărat, Artabasdus s-a căsătorit cu fiica acestuia, Anna.

După devenirea lui Constantin V împărat, Artabasdus s-a revoltat, și după ce Constantin a fugit la Amorion, Artabasdus a devenit împărat. El a readus imperiul la ortodoxism, și, după câtva timp de la încoronare, și-a numit soția Augustă și fiul cel mare co-împărat.

În Mai 743, Constantin V a reînceput conflictul, învingându-l pe fiul lui Artabasdus, Nicetas, pe 2 noiembrie; mai târziu intrând în Constantinopol și orbindu-i în public pe Artabasdus și fii săi. Ei au fost forțați să intre în Mănăstirea Chora.

Cu soția sa, Anna, fiica lui Leon III, Artabasdus a avut nouă copii, printre care:


Predecesor:
Constantin V
Împărat bizantin
741 - 743
Succesor:
Constantin V