Mihail al II-lea Amorianul

În lumea de astăzi, Mihail al II-lea Amorianul este un subiect de mare relevanță și interes pentru un spectru larg de indivizi și grupuri. Fie datorită impactului său asupra societății, a relevanței sale istorice sau a influenței sale în domeniul științific, Mihail al II-lea Amorianul este un subiect care nu lasă pe nimeni indiferent. De-a lungul anilor, acest subiect a generat dezbateri și discuții nesfârșite, precum și numeroase cercetări și publicații care au contribuit la îmbogățirea cunoștințelor despre acesta. În acest articol, vom explora diferitele fațete ale Mihail al II-lea Amorianul și vom analiza importanța acestuia în diverse contexte, cu scopul de a oferi o viziune cuprinzătoare și îmbogățitoare a acestui subiect de impact și intrigant.

Mihail al II-lea Amorianul
Date personale
Născut770 d.Hr.[1] Modificați la Wikidata
Amorium⁠(d), Provincia Afyonkarahisar, Turcia Modificați la Wikidata
Decedat (59 de ani) Modificați la Wikidata
Constantinopol, Imperiul Roman de Răsărit Modificați la Wikidata
Căsătorit cuThekla]
Eufrosina Modificați la Wikidata
CopiiTeofil Iconoclastul Modificați la Wikidata
Religiecreștinism ortodox Modificați la Wikidata
Ocupațieconducător militar Modificați la Wikidata
Activitate
Apartenență nobiliară
Familie nobiliarăDinastia Frigiană
Împărat bizantin Modificați la Wikidata
Domnie –
PredecesorLeon al V-lea Armeanul
SuccesorTeofil Iconoclastul
Protostrator] Modificați la Wikidata
Mihail II și fiul său Theophil

Mihail al II-lea Amorianul (Bâlbâitul) (Mihailos Psellos/Traullos), (n. 770 d.Hr., Amorium⁠(d), Provincia Afyonkarahisar, Turcia – d. , Constantinopol, Imperiul Roman de Răsărit) a fost împărat bizantin între 820 și 829.

Mihail s-a născut în Amorion, Frigia, într-o familie de soldați de origine iudeo-creștină, dintr-o sectă din Cappadocia. Mihail și-a început cariera ca simplu soldat, dar cu timpul a devenit general. În 803, Mihail s-a revoltat, împreună cu Leon al V-lea Armeanul, împotriva lui Nicefor I. În 813, când Leon Armeanul a devenit împărat, Mihail a crescut și mai mult în ochii curții. Însă în 820, de ajunul Crăciunului, Leon al V-lea îl acuză de conspirație și îl arestează, dar Mihail scapă și în noaptea Crăciunului, în Hagia Sofia, Mihail al II-lea îl asasinează pe Leon al V-lea, devenind imediat împărat.

Pe 26 decembrie 820 a fost încoronat împărat de către patriarhul Teodot I. Pe plan religios, Mihail al II-lea a fost tolerant față de iconoclaști, dar și față de iconoduli, aducând din exil multe fețe bisericești, cum ar fi fostul patriarh Nichifor I sau Teodor Studitul.

Ascensiunea lui Mihail al II-lea a atras ura unui alt general, Toma Slavul, care în 821 se declară împărat în Anatolia, apoi trece în Tracia și Rumelia și începe asediul Constantinopolelui. Toma s-a aliat cu Califatul Abbasid și a fost încoronat de patriarhul Antiohiei. Cu ajutorul lui Omurtag al Bulgariei - fiul lui Krum, fostul dușman al imperiului - Mihail II a reușit să înfrângă revolta lui Toma Slavul, în 825, deși Toma fusese ucis în 823. Însă Mihail II a fost incapabil să facă față și cuceririi arabe a Cretei din 824, recucerită în 826 și a Siciliei din 827, recucerită în 829.

Când Thelka, soția sa, a murit în 823, Mihail al II-lea s-a căsătorit cu Eufrosina, fiica defunctului Constantin al VI-lea, legându-se astfel de o fostă familie imperială. Căsătoria aceasta a adus furia clericilor, Eufrosina fiind nevoită să devină călugăriță. Mihail al II-lea a murit liniștit pe 2 octombrie 829.

Cu soția sa, Thekla, fiica fostului său superior, Bardas Tourkos, Mihail al II-lea a avut un fiu:


Predecesor:
Leon V Armeanul
Împărat bizantin împreună cu Toma Slavul
820 - 829
Succesor:
Theophil


  1. ^ Michael II, Find a Grave