Iederă

În acest articol, vom arunca o privire mai atentă asupra impactului pe care Iederă l-a avut asupra societății noastre. De la apariția sa și până în prezent, Iederă a jucat un rol crucial în diferite domenii ale vieții noastre de zi cu zi. De-a lungul anilor, Iederă a jucat un rol fundamental în modul în care comunicăm, lucrăm și interacționăm cu mediul nostru. Acest articol încearcă să ofere o viziune profundă și perspicace asupra importanței Iederă, precum și asupra influenței sale asupra lumii contemporane. Printr-o analiză exhaustivă, vom explora numeroasele fațete ale Iederă și impactul său asupra diferitelor sfere ale societății, oferind cititorului o perspectivă largă și îmbogățitoare asupra acestui subiect.

Pentru alte sensuri, vedeți Iedera.
Iederă
Clasificare științifică
SupradomeniuBiota
SupraregnEukaryota
RegnPlantae
DiviziuneTracheophytes
SubdiviziuneSpermatophytes
OrdinApiales
FamilieAraliaceae
SubfamilieAralioideae
GenHedera
Nume binomial
Hedera helix[1]
L., 1753
Areal de răspândire
Berries
Stems with rootlets used to cling to walls and tree trunks
Iederă crescând pe un colț de stâncă, Cehia.

Iedera (denumirea științifică: Hedera helix) este o specie de arbust târâtor sau agățător, cu frunze verzi strălucitoare și cu flori mici, galbene-verzui, adesea cultivat ca plantă decorativă sau plantă cu scop terapeutic. Crește în locuri umbroase și cu umiditate crescută, prin păduri, stânci, pe soluri calcaroase.

Alte sinonime sunt „Hedera acuta”, Hedera baccifera, Hedera grandifolia' și „Hedera arborea” („iedera de copac”)[2]

Rezistă la sezonul rece, putând degera doar la temperaturi extrem de scăzute. Pe post terapeutic sunt folosite frunzele, rar mugurii.

Pentru a o putea înmulți, se taie un ciot de iederă de 10/20 cm, se pune în apă și i se oferă lumină solară. După 2-6 săptămâni, rădăcina ar trebui să fie suficient de mare încât să poată fi plantată în pământ.

Note

  1. ^ Species Plantarum. Ediția I-a, vol. I, p. 202  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  2. ^ en Bean, W. J. (1978) Trees and Shrubs Hardy in the British Isles Volume 2.

Legături externe

Materiale media legate de Iederă la Wikimedia Commons