Acest articol va aborda subiectul Luciano Pavarotti, care a câștigat relevanță în ultima vreme datorită impactului său asupra societății. Vor fi explorate diferite aspecte legate de Luciano Pavarotti, de la originea sa până la influența sa în diferite domenii, inclusiv implicațiile sale în viața de zi cu zi a oamenilor. Vor fi analizate diferitele perspective care există în jurul Luciano Pavarotti, precum și posibilele provocări și oportunități pe care le reprezintă. Acest articol urmărește să aprofundeze cunoștințele despre Luciano Pavarotti și să genereze reflecție asupra importanței sale în contextul actual.
Luciano Pavarotti (n. , Modena, Italia – d. , Modena, Italia) a fost un celebru tenor al secolului XX. Legendă a muzicii de operă, Pavarotti a fost singurul cântareț de operă care a vândut mai mult de 100 de milioane de înregistrări.
S-a născut la Modena, în nordul Italiei, pe 12 octombrie 1935. A murit tot la Modena, în urma unui cancer la pancreas, pe 6 septembrie 2007. În copilărie a făcut mult sport, fiind și la o vârstă înaintată pasionat de fotbal, tenis și călărie.
A debutat pe scena sălii de operă din Reggio Emilia, pe 29 aprilie 1961, cu aria lui Rodolfo din „La Boema” de Puccini. Pavarotti a avut patru fete, trei din prima căsătorie cu Adua și o fată împreună cu a doua soție, Nicoletta Mantovani.
Pe 11 august 1999, Luciano Pavarotti a susținut un concert extraordinar în aer liber, pe o scenă ridicată în Piața Constituției (Palatul Parlamentului) din București, având în program canțonete și arii din opere.
Luciano Pavarotti a susținut ultimul său concert în februarie 2006, la deschiderea Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Torino, când a interpretat aria Nessun dorma. Din cauza condiției sale fizice precare, cauzate de cancerul care îl măcina, ar fi fost prea periculos pentru el să riște o prestație live în fața unei audiențe globale, așa că aceasta a fost prima (și ultima) dată în cariera sa când marele tenor a făcut playback.[19]
|title=
(ajutor)
|title=
(ajutor)
|titlelink=
(ajutor)