În acest articol, vom explora în detaliu fenomenul Miguel Ángel Asturias și implicațiile sale în societatea actuală. De la originea sa și până la posibilele sale consecințe viitoare, vom analiza în detaliu fiecare aspect legat de Miguel Ángel Asturias, cu scopul de a oferi o viziune cuprinzătoare și completă asupra acestui subiect. Prin colectarea de date, revizuirea studiilor și consultarea experților, ne propunem să facem lumină asupra Miguel Ángel Asturias și să oferim cititorilor noștri o perspectivă informată și îmbogățitoare. Citiți mai departe pentru a descoperi tot ce trebuie să știți despre Miguel Ángel Asturias și relevanța sa în lumea contemporană.
"pentru creația lui literară plină de viață, adânc înrădăcinată în modul de viață și tradițiile indigenilor din America Latină."
Viața
S-a născut la 19 octombrie 1899, în Ciudad de Guatemala. Pentru a scăpa de persecuțiile dictatorului Estrada Cabrera, părinții săi se refugiază la țară, în provincia Baja Veracruz. Astfel, Asturias și-a petrecut o mare parte din copilărie în atmosfera încărcată cu miturile indiene, care aveau să-i influențeze în mare măsură operele literare. Mai târziu se întoarce cu părinții săi în capitală, unde va urma cursurile liceale, iar apoi se va înscrie la Facultatea de drept.
În 1920 participă împreună cu ceilalți studenți la revolta care a răsturnat regimul lui Cabrera. Peste trei ani este însă silit să fugă din țară din cauza loviturii militare din 1921 și a prigoanei la care erau supuși cei cu vederi progresiste.
Între 1923 și 1933 locuiește în Paris, aceasta reprezentând o perioadă importantă pentru formarea viitorului scriitor. Traduce în limba spaniolă Popol Vuh, epopeea indienilor quiches și publică volumul Legendele Guatemalei. Succesul traducerii în franceză a acestui volum îl integrează societății artistice din Paris. Îi cunoaște pe Henri Barbusse, Pablo Picasso, Jean Cocteau, Tristan Tzara și întreține o strânsă prietenie cu latino-americanii Cesar Vallejo, Alejo Carpentier, Arturo Uslar Pietri. Întreține o bogată activitate politică și publicistică, publicând peste 2000 de articole în ziarele și revistele din Guatemala, Mexic, Argentina.
În 1933 Miguel Ángel Asturias se întoarce în Guatemala, scrie sonete și alte poeme (reunite mai târziu într-o antologie publicată la Buenos Aires). După căderea dictatorului Ubico (1944), se implică în viața politică a țării sale, reprezentând Guatemala ca ministru consilier la Buenos Aires și Paris, și ca ambasador în El Salvador. Tot în această perioadă se impune ca un mare romancier de limbă spaniolă, publicând romanele Domnul Președinte și Oameni de porumb.
Scriitorul guatemaltec Miguel Angel Asturias, laureat Nobel, și scriitorul român Francisc Păcurariu - Buenos Aires, 1961.
Miguel Ángel Asturias primește Premiul Lenin pentru pace în 1966 și Premiul Nobel pentru Literatură în 1967.
Și-a petrecut ultima perioadă a vieții la Madrid. A murit în data de 9 iunie 1974 și a fost înmormântat în Cimitirul Père-Lachaise din Paris.