Papa Celestin al IV-lea

În acest articol vom explora viața și opera fascinantă a lui Papa Celestin al IV-lea, un personaj/temă/dată care a lăsat o amprentă de neșters în istorie. De-a lungul anilor, Papa Celestin al IV-lea a fost obiect de admirație și fascinație, realizările și contribuțiile sale au avut un impact semnificativ în diverse domenii. De la începuturi și până în prezent, Papa Celestin al IV-lea a fost obiect de studiu și analiză, acțiunile sale au generat controverse și dezbateri, dar și inspirație și admirație. Prin acest articol, vom aprofunda în viața și moștenirea lui Papa Celestin al IV-lea pentru a înțelege mai bine impactul său asupra lumii de astăzi.

Celestin al IV-lea
Date personale
NăscutMilano, Italia[1] Modificați la Wikidata
Decedat Modificați la Wikidata
Roma, Statele Papale[2] Modificați la Wikidata
ÎnmormântatBazilica Sfântul Petru din Roma Modificați la Wikidata
ReligieBiserica Catolică[3] Modificați la Wikidata
Ocupațiediplomat
preot catolic Modificați la Wikidata
Locul desfășurării activitățiiRoma
Statele Papale Modificați la Wikidata
Activitate
PredecesorPapa Grigore al IX-lea
SuccesorPapa Inocențiu al IV-lea

Papa Celestin al IV-lea (n.  ?, Milano, Italia – d. , Roma, Statele Papale) a fost papă al Romei timp de 17 zile. Fiind nepotul lui Urban al III-lea, l-a urmat pe papa Grigore al IX-lea decedat la o vârstă înaintată. Numele său înseamnă "cel ceresc" (lat.).

Viața

Celestin, născut ca Goffredo di Castiglione, era originar din Milano, unde era în perioada 1223 - 1226 cancelarul arhiepiscopiei. Din 1227 a avut funcția unui paroh cardinal de San Marco (Roma) iar din 1238 era episcopul-cardinal de Sabina. În toată istoria Bisericii Catolice, Celestin a fost primul papă ales în cadrul unei conclave a cardinalilor. Aceștia erau reținuți de senatorul roman Matteo Rosso Orsini într-o ruină de pe Palatin. Datorită căldurii inspurtobaile și a condițiilor igienice de nedescris unul din cardinali a și decedat. Totuși le-a trebuit o perioadă îndelungată să se înțeleagă între ei și să cadă de acord în legătură cu cardinalul Castiglione. Pe prim plan a fost votat de acei cardinali care și-au dorit o împăcare cu împăratul Frederic al II-lea (acesta din urmă fusese ireparabil certat cu Grigore al IX-lea. Fiind încă slăbit din pricină conclavei, Celestin a murit după 17 zile, încă înainte de a fi încoronat (10 noiembrie 1241). Abia după o sedisvacanță de doi ani Inocențiu al IV-lea a ajuns succesorul lui, terminând definitiv politica de reconciliere între puterea statală și cea papală.

Legături externe

Coelestin IV. În: Biographisch-Bibliographisches Kirchenlexikon (BBKL)



Predecesor:
Papa Grigore al IX-lea
Celestin al IV-lea
Succesor:
Papa Inocențiu al IV-lea


  1. ^ Union List of Artist Names, , accesat în  
  2. ^ Union List of Artist Names, , accesat în  
  3. ^ Catholic-Hierarchy.org, accesat în