Ronnie Peterson

În acest articol, vom pătrunde în lumea interesantă a lui Ronnie Peterson. De la origini până la evoluția sa actuală, vom explora fiecare fațetă și aspect relevant al Ronnie Peterson. Nu contează dacă ești expert în domeniu sau abia începi să te interesezi de el, acest articol îți va oferi o privire de ansamblu completă și detaliată, precum și informații actualizate despre Ronnie Peterson. Prin analize, statistici și mărturii îi vom descoperi adevăratul impact și relevanța în societatea modernă. Pregătește-te să te cufunzi într-o călătorie de descoperire și cunoaștere despre Ronnie Peterson.

Ronnie Peterson

Peterson în 1978
Date personale
Nume la naștereBengt Ronnie Peterson Modificați la Wikidata
Născut[1][2] Modificați la Wikidata
Örebro, Suedia Modificați la Wikidata
Decedat (34 de ani)[3][1][2] Modificați la Wikidata
Milano, Italia Modificați la Wikidata
ÎnmormântatSuedia Modificați la Wikidata
Cauza decesuluiembolism] Modificați la Wikidata
Cetățenie Suedia Modificați la Wikidata
Ocupațiepilot de curse automobilistice
pilot de Formula 1 Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba suedeză[4] Modificați la Wikidata
Cariera în Campionatul Mondial de Formula 1
Ani activi1970-1978
Echipe
Titluri0
Curse123
Victorii10 (8,13%)
Pole-uri14 (11,38%)
Tururi rapide9 (7,32%)
Podiumuri26 (21,14%)
Puncte206
Prima cursăMarele Premiu al Principatului Monaco din 1970
Prima victorieMarele Premiu al Franței din 1973
Ultima victorieMarele Premiu al Austriei din 1978
Ultima cursăMarele Premiu al Italiei din 1978
Poziția în 1978Locul 2 (51 de puncte)

Bengt Ronnie Peterson (pronunție în suedeză ; n. , Örebro, Suedia – d. , Milano, Italia) a fost un pilot suedez de Formula 1. Cunoscut sub pseudonimul SuperSwede.[5][6] a fost de două ori vicecampion în Campionatul Mondial al Piloților de Formula 1.

În perioada sa de trei ani cu March, el a acumulat șase podiumuri, dintre care majoritatea au fost marcate în timpul sezonului de Formula 1 din 1971, în care a terminat și pe locul secund în Campionatul Piloților. După ce și-a terminat contractul cu March, Peterson s-a alăturat echipei Lotus a lui Colin Chapman în sezonul 1973, alături de campionul en-titre, Emerson Fittipaldi. În primele două sezoane cu Lotus, Peterson a reușit șapte victorii, acumulând 52 de puncte în 1973. După un sezon slab în 1975, Peterson a revenit la March și a obținut victoria finală pentru echipă la Marele Premiu al Italiei din 1976. După ce a petrecut sezonul 1977 cu Tyrrell, s-a mutat înapoi la Lotus pentru sezonul 1978 ca pilot numărul doi al lui Mario Andretti. Peterson a obținut două victorii, la Marele Premiu al Africii de Sud și cel al Austriei, și a terminat pe locul al doilea în clasamentul Campionatului Piloților, în ciuda accidentului său fatal din primul tur la Monza, în timpul Marelui Premiu al Italiei.[7]

Note

  1. ^ a b Ronnie Peterson (2), Discogs, accesat în  
  2. ^ a b Ronnie Peterson, Find a Grave, accesat în  
  3. ^ Ronnie Peterson, GeneaStar 
  4. ^ Czech National Authority Database, accesat în  
  5. ^ „Formula 1's Greatest Drivers - AUTOSPORT.com - Ronnie Peterson”, F1greatestdrivers.autosport.com, accesat în  
  6. ^ News First!, „Forgotten Heroes of Formula One: Ronnie Peterson”, ONE.ro, accesat în   Text " Bleacher Report " ignorat (ajutor); Text " Latest News, Videos and Highlights" ignorat (ajutor)
  7. ^ „Ronnie Peterson Profile”. grandprix.com.