În acest articol, vom explora subiectul 11 septembrie și impactul său asupra societății contemporane. De la apariția sa și până la evoluția sa actuală, 11 septembrie a jucat un rol crucial în diferite aspecte ale vieții de zi cu zi. Pe parcursul acestei analize, vom examina diferitele aspecte care alcătuiesc 11 septembrie, precum și influența acesteia asupra culturii, economiei și tehnologiei. În plus, vom aborda, de asemenea, implicațiile etice și sociale asociate cu 11 septembrie, precum și posibilele perspective de viitor. Cu o abordare multidisciplinară, acest articol încearcă să ofere o viziune cuprinzătoare asupra 11 septembrie și a importanței sale în lumea modernă.
1792: În timp ce regele Ludovic al XVI-lea al Franței și familia sa erau închiși în Tour du Temple în timpul Revoluției franceze, diamantul "Speranța" este furat împreună cu alte bijuterii ale coroanei franceze de un grup de șase hoți care au intrat în depozitul regal, Hôtel du Garde-Meuble de la Couronne. Ulterior, mai multe bijuterii au fost recuperate însă diamantul albastrul francez nu.[1] În 1839 a apărut în catalogul unei colecții de bijuterii deținute de o familie bancară londoneză.
1878: Agenția diplomatică română de la Viena este ridicată la rangul de legație; prima legație a României în străinătate. Ion Bălăceanu devine primul ambasador român în străinătate.
1944: Ofensiva trupelor germano-ungare în retragere, în zonele Crișana și Banat.
1945: Între 11 septembrie - 2 octombrie 1945 au loc, la Londra, convorbiri între miniștrii de Externe britanic, sovietic și american. În privința României se decide reorganizarea guvernului Groza, prin includerea a câte unui reprezentant din 'Partidul Național Țărănesc și din Partidul Național Liberal, după care „noul” guvern urma să organizeze alegeri libere.
1973: O lovitură de stat din Chile condusă de generalul Augusto Pinochet îl răsturnă de la putere pe președintele ales democratic, Salvador Allende. Pinochet exercită puterea dictatorială până la eliminarea sa printr-un referendum în 1988, rămânând la putere până în 1990.
1989: Ungaria deschide Cortina de Fier, pentru a permite germanilor din RDG aflați în concediu în Ungaria să se refugieze în RFG.