Benzilpenicilină

În lumea de astăzi, Benzilpenicilină a captat atenția a milioane de oameni din întreaga lume. Fie datorită impactului său asupra societății, a relevanței sale în cultura populară, fie a influenței sale într-un anumit domeniu, Benzilpenicilină a devenit un subiect de interes general. De la origine până la evoluția sa de-a lungul anilor, Benzilpenicilină a generat dezbateri, reflecție și admirație în egală măsură. În acest articol, vom explora în profunzime toate aspectele legate de Benzilpenicilină, de la origini până la impactul său astăzi, analizând importanța și relevanța sa în societatea modernă.

Benzilpenicilină
Identificare
Număr CAS61-33-6[1][2]  Modificați la Wikidata
PubChem5904[3]  Modificați la Wikidata
DrugBankDB01053  Modificați la Wikidata
ChemSpider5693[4]  Modificați la Wikidata
UNIIQ42T66VG0C[2]  Modificați la Wikidata
KEGGD02336[5]  Modificați la Wikidata
ChEMBLCHEMBL29[6]  Modificați la Wikidata
Cod ATCS01AA14  Modificați la Wikidata
SMILES
InChI
Date chimice
FormulăC₁₆H₁₈N₂O₄S[3]  Modificați la Wikidata
Masă molară334,099 u.a.m.[7]  Modificați la Wikidata

Benzilpenicilina, cunoscută și sub denumirea de penicilină G, este un antibiotic din clasa penicilinelor utilizat în tratamentul unor infecții bacteriene.[8] Printre acestea se numără: pneumonia, faringita streptococică, sifilisul, difteria, gangrena gazoasă, leptospiroza, infecțiile cutanate și ale țesuturilor moi, infecțiile plăgilor și tetanosul.[8][9] Căile de administrare sunt intravenos sau intramuscular.[10] Sunt disponibile și forme de penicilină G retard: benzatin benzilpenicilina și procain benzilpenicilina.[8]

Se află pe lista medicamentelor esențiale ale Organizației Mondiale a Sănătății.[11]

Note

  1. ^ a b CAS Common Chemistry, accesat în  
  2. ^ a b c d penicillin g (în engleză), Global Substance Registration System, accesat în  
  3. ^ a b c d e f g h i j k l „Benzilpenicilină”, penicillin g (în engleză), PubChem, accesat în  
  4. ^ a b Benzylpenicillin (în engleză), ChemSpider, accesat în  
  5. ^ a b benzylpenicillin (în engleză), ChEBI, accesat în  
  6. ^ a b BENZYLPENICILLIN (în engleză), ChEMBL, accesat în  
  7. ^ a b „Benzilpenicilină”, penicillin g (în engleză), PubChem, accesat în  
  8. ^ a b c WHO Model Formulary 2008 (PDF). World Health Organization. . pp. 98, 105. ISBN 9789241547659. Arhivat (PDF) din originalul de la . Accesat în . 
  9. ^ „Rezumatul caracteristicilor produsului: Penicilină G potasică Atb, benzilpenicilină 1000000 UI (sub formă de sare de potasiu), pulbere pentru soluție injectabilă” (PDF), Anm.ro, accesat în  
  10. ^ „Penicillin G Injection - FDA prescribing information, side effects and uses”. www.drugs.com. Arhivat din originalul de la 20 December 201. Accesat în 10 decembrie 2016.  Verificați datele pentru: |archive-date= (ajutor)
  11. ^ „WHO Model List of Essential Medicines (19th List)” (PDF). World Health Organization. aprilie 2015. Arhivat (PDF) din originalul de la . Accesat în . 

Vezi și