Cydonia Mensae

În acest articol vom explora subiectul Cydonia Mensae, un subiect care a captat atenția multor oameni în ultimii ani. Cydonia Mensae este un subiect cu mai multe fațete care a fost subiect de studiu și dezbatere de multă vreme. De-a lungul istoriei, Cydonia Mensae a jucat un rol crucial în diferite aspecte ale vieții umane, de la știință la cultură, politică și societate în general. În acest articol, ne vom scufunda în diferitele dimensiuni ale Cydonia Mensae și vom încerca să facem lumină asupra implicațiilor și impactului său asupra lumii de astăzi. Printr-o analiză detaliată și exhaustivă, vom încerca să oferim o imagine completă a Cydonia Mensae și a relevanței sale astăzi.

„Fața marțiană”, după cum a fost vazută de Viking 1 în 1976
Aceeași „față”; imagini comparative din 1976 și 2001

Cydonia Mensae este o regiune de pe planeta Marte, care atrage atât un interes științific[1], cât și popular[2]. Denumirea se referea inițial la o formațiune de albedo distinctiv vizibilă cu ajutorul telescoapelor terestre[3] de la vremea respectivă. Zona se învecinează cu câmpia Acidalia Planitia⁠(en) și zona muntoasă Arabia Terra⁠(en). Regiunea include zonele: Cydonia Mensae, o zonă cu caracteristici reliefale plate, Cydonia Colles, regiune de dealuri mici sau movile și Cydonia Labyrinthus, un complex de văi ce se intersectează[4].

Ca și în alte regiuni cu caracteristici de albedo de pe Marte, numele Cydonia a fost preluat din antichitatea greacă, în acest caz de la Kydonia, un polis istoric (sau oraș-stat), de pe insula Creta.

Chipul de pe Marte

Pe Cydonia se mai află și „Chipul de pe Marte” (ori „Fața marțiană”), o formațiune de dealuri erodate situată la aproximativ jumătatea distanței dintre craterele Arandas și Bamberg; care în prima fotografiere de către sonda Viking 1 (rezoluție de 250 m/pixel) arăta ca o statuie gigantică a unei fețe umanoide⁠(en). Adesea se evidențiază unele „piramide”, situate în apropiere de „față”. Aceste fotografii au dus la un număr foarte mare de zvonuri pseudo științifico-fantastice și ufologice[5].

Mai târziu (2001), într-o fotografiere mai detaliată realizată de sonda Mars Global Surveyor la o rezoluție de 14 m/pixel, s-a constatat că „fața” umanoidă era decât o iluzie cauzată de jocul de lumini și umbre, precum și de camera cu rezoluție mică a lui Viking 1. De asemenea, „piramidele” sunt doar niște formațiuni stâncoase obișnuite[6].

Mars Reconnaissance Orbiter a fotografiat la 5 aprilie 2007 „Fața de pe Marte”, cu o rezoluție de ~30 cm/pixel.

Galerie

Vezi și

Note

  1. ^ Carlotto, Mark J. (). „Digital Imagery Analysis of Unusual Martian Surface Features” (PDF). Applied Optics. Washington, D.C.: Optical Society of America. 27 (10): 1926–1933. Bibcode:1988ApOpt..27.1926C. doi:10.1364/AO.27.001926. ISSN 0003-6935. PMID 20531684. Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 
  2. ^ Whitehouse, David (). „Nasa: No face - honest”. BBC News. London. Accesat în . 
  3. ^ „Cydonia - the face on Mars”. ESA. . Accesat în . 
  4. ^ „Planetary Names: Mars”. Gazetteer of Planetary Nomenclature. USGS Astrogeology Research Program. Accesat în . 
  5. ^ Britt, Robert Roy (). „Face on Mars gets makeover”. CNN.com. SPACE.com. Accesat în . 
  6. ^ „Planetary Names: Feature Types”. Gazetteer of Planetary Nomenclature. USGS Astrogeology Research Program. Accesat în .