Germanii din România

Germanii din România
Rumäniendeutsche

Harta distribuției
Populație totală
c. 22.900 (2022)
Regiuni cu populație semnificativă
Transilvania (în special județele Sibiu, Brașov și Satu Mare)
Banat (Județul Timiș)
Maramureș (Județul Maramureș)
Bucovina (Județul Suceava)
București
Limbi vorbite
Limba germană (incluzând dialectul săsesc și dialectul șvăbesc sau șvab, care se împarte în cel sătmărean și cel bănățean)
Limba română
Limba maghiară
Religii
În principal romano-catolici și luterani
Grupuri înrudite sau legate cultural
Germani, austrieci, luxemburghezi, germanii din Ungaria, germanii din Slovacia, germanii din Polonia, silezieni și germanii din Bulgaria
Vezi și: sași, șvabi bănățeni, germani bucovineni, țipțeri sau șvabi sătmăreni

Germanii din România (în germană Rumäniendeutsche, Deutsche aus Rumänien sau Deutsch-Rumänen, maghiară Romániai németek) reprezintă o minoritate etnică de pe tot cuprinsul României. În timpul perioadei interbelice, pe tot cuprinsul Regatului României trăiau 745.421 de germani, conform recensământului din 1930 (adică 4,13% din populația țării atunci respectiv al treilea cel mai mare grup etnic, după români și maghiari). În comunism, numărul germanilor din Republica Socialistă România (R.S.R.) a scăzut gradual, dată fiind, în mare parte, imigrarea etnicilor germani către fosta Germanie de Vest (R.F.G.), Austria sau alte țări, în principal Statele Unite ale Americii (S.U.A.) și Canada.

Numărul germanilor din România a scăzut constant după Revoluția Română din 1989 respectiv după căderea Cortinei de fier până în prezent. În 1992, conform recensământului din acel an, germanii din România constituiau 0,5% din populația țării (sau 119.462 de cetățeni), formând astfel cea de-a patra comunitate etnică din România atunci.

Conform recensământului din 2002, în România erau 59.764 de cetățeni de etnie germană, iar în 2011 mai erau doar 36.042 de germani, reprezentând 0,17% din întreaga populație a țării. În 2022, au fost înregistrați circa 22.900 etnici germani în total în România. De asemenea, conform aceluiași recensământ programat în 2021 dar efectuat în 2022 din cauza pandemiei de COVID-19, germana standard (i.e. Hochdeutsch) este vorbită ca limbă nativă de doar 0,10% din populația țării.

Clasificare: grupuri constitutive

Așezarea (sau expansiunea) estică germană, cunoscută ca Ostsiedlung în limba germană, începută în Evul Mediu și continuată până la sfârșitul Epocii moderne în secolul al XIX-lea. Acest proces de colonizare i-a adus prima dată pe sași în Transilvania și, ulterior, pe celelalte grupuri constitutive de germani de pe cuprinsul României, după cum se poate observa de pe această hartă animată.

Germanii din România și Republica Moldova (Basarabia istorică inclusiv Bugeacul de asemenea) nu sunt un grup etnic unitar ci sunt împărțiți în mai multe grupuri constitutive. Astfel, pentru a înțelege mai bine limba (i.e. dialectul/dialectele), cultura și istoria lor, trebuie percepuți ca o serie de grupuri independente, care se deosebesc unele de altele atât ca origine și dialect, cât și după regiunea în care s-au așezat și data imigrării (deși au și anumite caracteristice în comun, cel puțin unele dintre acestea, e.g. unele grupuri au o origine comună deși au provenit din timpuri diferite):

Limbă și dialecte

Dialectele limbii germane vorbite în România sunt de tip central german (germană Mitteldeutsche Mundarten; marcate cu albastru) respectiv sud german (germană Oberdeutschen Mundarten, literalmente „dialecte germane superioare” sau „dialecte germane de sus”, dată fiind altitudinea regiunilor unde sunt vorbite, care variază de la forma de relief de podiș la munte; marcate cu verde deschis), după cum se poate observa pe această hartă pentru anumite grupuri constitutive ale minorității germane din țară.

Limba nativă a germanilor din România este limba germană în forma standard a acesteia, cunoscută ca Hochdeutsch sau Standarddeutsch ca endonime, dar, în funcție de grupul regional din care fac parte, germanii din România vorbesc o serie de dialecte diferite unele de altele, principalele fiind după cum urmează:

Pe lângă aceste dialecte și forme standard ale limbii germane, germanii din România vorbesc și limba română precum și limba maghiară, preponderent în Transilvania dar și în Banat parțial.

Cultura și folclorul

Cultura germanilor din România este bazată pe cultura germanilor și, parțial, pe cea a austriecilor. De asemenea, cultura si folclorul tuturor grupurilor constitutive ale germanilor din România sunt similare cu cele din celelalte țări germanofone (i.e. Elveția, Luxemburg sau Liechtenstein). Totodată, cultura și folclorul germanilor din România, cum este cazul celor două ale germanilor în general, sunt foarte similare cu cultura respectiv folclorul altor popoare germanice (e.g. cele din Scandinavia, i.e. danezii, norvegienii sau suedezii, precum și cu englezii sau olandezii).

Istorie demografică

Evoluția demografică a populației germane din România a fost următoarea, bazată pe recensămintele efectuate în anii următori:

În cadrul Acțiunii Recuperarea (Geheimsache Kanal) au fost vândute, conform evidențelor oficiale, persoane aparținând minorității germane din România, după cum urmează:

Un număr exact este greu de stabilit, dar la sfârșitul anului 1989 mai trăiau în România circa 250.000-260.000 germani.

Datele oficiale arată o „explozie” a emigrării în primul an după căderea comunismului, după care numărul emigranților a început să scadă:

Conform recensământului din 2002, mai trăiau în România 60.088 de germani, reprezentând atunci 0,3% din populația țării.

În cadrul recensământului din 2011, acest trend demografic negativ a continuat, în acel an înregistrându-se 36.042 germani, o scădere semnificativă comparativ cu anul 2002.

În cadrul recensământului din 2021 (amânat pentru 2022 din cauza pandemiei de COVID-19), se poate observa o descreștere adițională a ponderii etnicilor germani în România, circa 22.900 cetățeni români declarându-se de această etnie.

Personalități

Galerie

Referințe

  1. ^ Bogdan Păcurar (30 decembrie 2022). „Recensământ 2022. România are 19.053.815 locuitori. Țara noastră a pierdut peste un milion de locuitori față de acum 10 ani”. Digi24.ro. Accesat în 30 decembrie 2022. 
  2. ^ Die deutsche Minderheit in Rumänien (i.e. Minoritatea germană în România)
  3. ^ Claudia Siceanu. „The "Landler" from Sebeș” (PDF). cclbsebes.ro. Accesat în 7 ianuarie 2024. 
  4. ^ „Pontus euxin”. DEX online.ro. Accesat în 12 ianuarie 2024. 
  5. ^ Recensământul general al populației României din 29 Decemvrie 1930, vol. II, pag. XXIV.
  6. ^ a b Idem, pag. XXVII.
  7. ^ Idem, pag. XXVI.
  8. ^ COMUNICAT DE PRESĂ 24 august 2012 privind rezultatele preliminare ale Recensământului Populației și al Locuințelor-2011
  9. ^ Populația României pe județe, după Recensământul din 2022
  10. ^ Banaters.com - Kerwei

Note

  1. ^ Pe această hartă animată, fostele granițe ale Austro-Ungariei cuprindeau și regiunea de sud-est a Transilvaniei unde este marcat orașul Brașov (germană Kronstadt), alături de împrejurimile adiacente.

Bibliografie

Vezi și

Lectură adițională

Legături externe