Metis (mitologie)

Acest articol se referă la un personaj mitologic. Pentru alte sensuri, vedeți Metis (dezambiguizare).
Metis
Civilizațiareligia în Grecia Antică  Modificați la Wikidata
Căsătorit cuZeus  Modificați la Wikidata
UrmașiAtena
Laas]
Porus]
Minerva  Modificați la Wikidata
TatăOceanus  Modificați la Wikidata
MamăThetys  Modificați la Wikidata
BunicUranus  Modificați la Wikidata
Uranus  Modificați la Wikidata
BunicăGeea  Modificați la Wikidata
Geea  Modificați la Wikidata

Metis (în greacă Μῆτις, lit. „înțelepciune”, „abilitate” sau „prudență”) este o oceanidă, fiica lui Ocean și a lui Tetis și prima soție a lui Zeus. Cu ajutorul ei, Zeus îl sili pe Cronos să-și verse înapoi copiii înghițiți.

Fiindcă Uranus și Geea i-au prezis că avea să fie detronat de copilul pe care i-l va naște Metis, Zeus a înghițit-o la rându-i pe Metis, care era însărcinată. La împlinirea termenului, din capul cerescului părinte s-a născut Atena.

Mitologie

Nașterea Atenei

Potrivit mitului, ea a fost și prima iubită (poate prima soție) a lui Zeus, tatăl tuturor zeilor, dar femeia nu s-a dăruit cu ușurință zeului, transformându-se în o mie de feluri încercând să scape de el, înainte de a renunța. Un alt oracol prezisese că Zeus va fi detronat de un fiu avut de Metis asa ca a decis să o devoreze (din punct de vedere tehnic profeția îi privea pe toți olimpienii, încă de pe vremea lui Uranus și se referea la faptul că primul născut masculin și-ar fi detronat tatăl, ca și Cronos cu Uranus, și Zeus cu Cronos).În ciuda eforturilor zeului, s-a născut Atena, o zeiță feminină, dar cu prerogative masculine.

Zeus a indus-o apoi să se transforme într-o picătură de apă (în mitologia greacă inteligența și viclenia erau reprezentate ca poliforme și în continuă schimbare: Metis, de fapt, este capabila să-și asume orice formă dorește) și a încorporat-o bând-o. Potrivit unei alte versiuni, ea a fost transformată într-o muscă și înghițită de Zeus, care a susținut că uneori auzea vocea lui Metis dându-i sugestii. În acest moment zeul a avut o durere de cap foarte puternică și, datorită ajutorului lui Hefaestus sau Prometeu, a reușit să despartă in doua craniul nemuritor al lui Zeus cu un topor, iar Atena a ieșit din rană.

Referințe și note

  1. ^ RSKD / Metis]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  2. ^ a b RSKD / Tethys]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  3. ^ Eliade, Mircea (2000). Istoria credințelor și ideilor religioase. Univers Enciclopedic. p. 162. ISBN 973-9436-27-7.  Mai multe valori specificate pentru author-name-list parameters (ajutor)
 Acest articol referitor la mitologia greacă este deocamdată un ciot. Puteți ajuta Wikipedia prin completarea lui!