Thomas Graham

De-a lungul istoriei, Thomas Graham a fost un subiect de mare relevanță și interes pentru diverse societăți și culturi din întreaga lume. Din cele mai vechi timpuri și până în prezent, Thomas Graham a jucat un rol fundamental în viața oamenilor, influențându-le deciziile, convingerile și comportamentele. Acest articol încearcă să exploreze multiplele fațete ale Thomas Graham, analizând impactul acestuia asupra diferitelor aspecte ale societății și ale vieții de zi cu zi. Printr-o abordare multidisciplinară, se dorește să ofere o viziune amplă și detaliată a Thomas Graham, abordând implicațiile sale istorice, socioculturale și contemporane. De asemenea, vor fi abordate noi perspective și tendințe legate de Thomas Graham, pentru a oferi cititorului o înțelegere mai profundă și mai actualizată a acestui subiect atât de relevant în panorama globală.

Thomas Graham
Date personale
Născut[3][4] Modificați la Wikidata
Glasgow, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei[5][6] Modificați la Wikidata
Decedat (63 de ani)[3][4] Modificați la Wikidata
Londra, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei[5][6] Modificați la Wikidata
Cetățenie Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei Modificați la Wikidata
Ocupațiechimist
cadru didactic universitar
fizician Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba engleză[7][8] Modificați la Wikidata
Activitate
Domeniuchimie
Chimie coloidală
Difuzie  Modificați la Wikidata
InstituțieUniversitatea din Londra  Modificați la Wikidata
Alma MaterUniversitatea din Edinburgh  Modificați la Wikidata
OrganizațiiSocietatea Regală din Londra
Academia Regală Suedeză de Științe
Academia de Științe din Sankt Petersburg
Academia Americană de Arte și Științe
Bayerische Akademie der Wissenschaften
Academia Rusă de Științe
Academia de Științe din Berlin
Royal Society of Edinburgh]
Academia de Științe din Torino[1]  Modificați la Wikidata
DoctoranziJohn Stenhouse]  Modificați la Wikidata
PremiiMembru al Societății Regale
Medalia Copley ()[2]
Royal Medal ()
Jecker Prize] ()
Bakerian Lecture] ()
Keith Medal] ()
Fellow al Societății Regale din Edinburgh  Modificați la Wikidata
Semnătură
Thomas Graham (1805-1869)

Thomas Graham (n. , Glasgow, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei – d. , Londra, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei) a fost un chimist și fizician scoțian, unul dintre fondatorii chimiei coloidale. A studiat difuzia gazelor și a introdus termenii osmoză, coloid, gel, dializă. Este inventator al dializorului.[9]

Biografie

Thomas Graham s-a născut pe 21 decembrie 1805 în Glasgow, Scoția, fiul unui manufacturier prosper. La vârsta de 14 ani intrând la Universitatea din Glasgow era puternic influențat de prelegerile de chimie ale lui Thomas Thomson.
După absolvire, în 1826, timp de 2 ani, urma să lucreze cu Thomas Hope de la Universitatea din Edinburgh, după care se întoarce la Glasgow pentru a preda matematica și chimia timp de un an. În 1829, Graham devine asistent la o școală, iar un an mai târziu profesor de chimie la colegiul Anderson din Glasgow.

În 1834, Thomas Graham devenea membru al Royal Society din Londra. În anul 1837 se mută la Londra, pentru a deveni profesor de chimie.
În 1841, Graham are o importantă contribuție la înființarea Societății de Chimie din Londra, prima societate națională de chimie, al cărei președinte este numit în 1844.

În anul 1854 este numit maestru al monetăriei funcție pe care o deține până la moarte, în 1869.

Cercetări

Legea lui Graham

În 1829, Graham a publicat un document cu privire la difuzia gazelor. Graham a comparat diferitele rate la care gazele difuzează prin intermediul unor vase poroase, precum și rata de efuziune a gazelor printr-o deschidere mică. El a ajuns la concluzia că rata de efuziune sau difuzie a unui gaz la temperatură constantă este invers proporțională cu rădăcina pătrată a densității acestuia. Acest lucru este cunoscut sub numele de Legea lui Graham.

Difuzia lichidelor

În 1860, Graham examinează lichidele și a observat că anumite substanțe nu cristalizează din soluție dar formează precipitate gelatinoase; acestea difuzează foarte încet în comparație cu substanțele cristaline, trec porii hârtiei de filtru dar sunt reținute de membranele semipermeabile (celofan, hârtie, pergaminate). Acest proces Graham l-a denumit dializă și pe care se bazează purificarea soluțiilor coloidale. El a clasificat substanțele în două tipuri: cristaloizi, substanțele care difuzează rapid și coloizi, substanțe care difuzează lent.[10]

Thomas Graham a mai efectuat activități de cercetare în acizii de fosfor, absorbția de hidrogen în paladiu și apa de cristalizare din săruri hidratate.

Distincții

Thomas Graham a primit mai multe premii și distincții:

Note

  1. ^ www.accademiadellescienze.it, accesat în  
  2. ^ Award winners : Copley Medal (în engleză), Societatea Regală din Londra, accesat în  
  3. ^ a b Encyclopædia Britannica 
  4. ^ a b Dictionary of National Biography 
  5. ^ a b Грэм Томас, Marea Enciclopedie Sovietică (1969–1978) 
  6. ^ a b www.accademiadellescienze.it, accesat în  
  7. ^ Autoritatea BnF, accesat în  
  8. ^ CONOR.SI  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  9. ^ dexonline, dexonline.ro 
  10. ^ Scrigroup - Definirea stării coloidale

Vezi și

Legături extrene