În lumea de astăzi, 1864 a devenit un subiect de interes general care acoperă diverse domenii ale vieții de zi cu zi. Odată cu progresul tehnologiei și al schimbărilor socioculturale, 1864 s-a poziționat ca un element cheie în modul în care interacționăm cu mediul, relaționăm cu ceilalți și abordăm provocările secolului XXI. De la influenți 1864 până la tendințe care dau tonul în domenii atât de diverse precum sănătatea, educația, politica și economia, acest fenomen are un impact semnificativ asupra societății de astăzi. În acest articol, vom explora în detaliu rolul fundamental pe care 1864 îl joacă astăzi, analizându-i implicațiile și proiectând relevanța sa în viitor.
14 august: Alexandru Ioan Cuza promulgă printr-un decret Legea Rurală, care urmează să intre în vigoare la 23 aprilie1865. Țăranii sunt eliberați de sarcinile feudale și erau împroprietăriți cu loturile de pământ pe care le foloseau, prin răscumpărare.
5 decembrie: Este adoptată "Legea asupra Instrucțiunii Publice", prin care învățământul devenea unitar, în întreaga Românie.
Nedatate
Al.I. Cuza emite decretul privind înființarea Școlii Naționale de Arte Frumoase din București. De-a lungul timpului a purtat și alte denumiri: 1931 - Academia de Belle-Arte; 1942 - Școala Superioară de Arte din București; 1948 - Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”; 1990 - Academia de Arte; 1995 - Universitatea de Arte și 2002 - Universitatea Națională de Arte București.
Société Générale. Importantă bancă franceză comercială cu sediul central la Paris. În anul 1946 a fost naționalizată.
20 august: Ion I.C. Brătianu (aka Ionel Brătianu), om politic român, prim-ministru al României (1909-1927, cu intermitențe), fiul lui I.C. Brătianu (d. 1927)