Antoaneta Ralian

Aspect mută în bara laterală ascunde
Antoaneta Ralian
Date personale
Născută24 mai 1924 Modificați la Wikidata
Decedată26 noiembrie 2015 (91 de ani) Modificați la Wikidata
Cetățenie România Modificați la Wikidata
Ocupațiescriitoare Modificați la Wikidata
Activitate
StudiiUniversitatea din București

Antoaneta Ralian (n. 24 mai 1924, București – d. 26 noiembrie 2015) a fost o importantă traducătoare română de limbă engleză, membră a Uniunii Scriitorilor din România.

Biografie

S-a născut într-o familie mic-burgheză de origine evreiască din Roman. Numele la naștere: Antoinette Stein. A fost menită să îl înlocuiască pe un frate mai mare, care murise la vârsta de 16 ani de scarlatină. A avut un alt frate care a supraviețuit, Richard Stein, cu 14 ani mai mare ca ea. El a devenit compozitor și a compus șlagărul internațional „Sanie cu zurgălăi”. De mic copil a fost introdusă în lumea literaturii de mama sa, care îi povestea pe înțelesul ei romanele și piesele pe care le citea, precum Muntele vrăjit al lui Thomas Mann.

Familia sa a avut de suferit începând cu sfârșitul deceniului patru al secolului al XX-lea din cauza legilor rasiale antisemite. Tatăl său a fost epurat din funcția sa de la Banca Comercială din Roman. Antoaneta Stein fost exmatriculată din liceu. Familia sa a fost silită să își părăsească locuința, trebuind să se mute într-o zonă mărginașă a orașului.

Mama sa a murit la scurt timp după terminarea războiului. Antoaneta a urmat Facultatea de Litere și Filozofie a Universității din București, în specialitatea engleză-italiană (1945-1948). A fost discipola profesorilor Dragoș Protopopescu și Ana Cartianu. A fost angajată încă din timpul studiilor la Ministerul învățământului. În aceeași perioadă s-a căsătorit cu jurnalistul Marius Ralian. A fost redactor de carte la Editura Univers. Cunoștea limbile engleză, franceză și italiană. S-a împrietenit și a purtat o corespondență cu scriitoarea și filosofa Iris Murdoch.

Opera

Traduceri

A tradus în limba română scrieri ale lui Henry James, Virginia Woolf, D. H. Lawrence, Iris Murdoch, Lawrence Durrell, Henry Miller, Saul Bellow, John Galsworthy, Katherine Mansfield, Tennessee Williams, James Joyce și alții, în principal romane, cât și piese de teatru. În „obsedantul deceniu” a fost obligată să elimine din toate cărțile traduse pasajele erotice, datorită cenzurii și a dogmelor realismului socialist.

Memorialistică

Volume colective

Premii și distincții

Referințe critice

Note

  1. ^ A încetat din viață traducătoarea Antoaneta Ralian (fișă biografică)
  2. ^ Selectia "Formula AS" - Carte, Adriana Bittel, Formula AS - anul 2012, numărul 1015, accesat la 22 ianuarie 2014

Bibliografie

Legături externe

Interviuri