Gara Piatra Neamț

Astăzi, Gara Piatra Neamț este un subiect care a căpătat o mare relevanță în diverse domenii ale societății. De la politică la cultura populară, Gara Piatra Neamț a devenit un punct constant de discuție și o sursă de inspirație pentru mulți oameni. De-a lungul timpului, Gara Piatra Neamț a crescut în importanță și a avut un impact semnificativ asupra modului în care oamenii interacționează între ei. Acest articol își propune să exploreze în detaliu impactul Gara Piatra Neamț asupra societății de astăzi și să examineze modul în care a evoluat de-a lungul timpului. De asemenea, vor fi analizate diferitele perspective și opinii care există în jurul Gara Piatra Neamț, cu scopul de a oferi o viziune cuprinzătoare asupra acestui subiect foarte relevant.

Gara Piatra Neamț
Informații generale
AdresăPiața Gării 1
Coordonate46°56′N 26°22′E ({{PAGENAME}}) / 46.93°N 26.36°E
LiniiBacău - Bicaz railway line]  Modificați la Wikidata
Gări adiacentegara Dumbrava
gara Pângărați
gara Roznov
gara Vaduri  Modificați la Wikidata
Istoric
Deschisă  Modificați la Wikidata
ElectrificatăNu
Alte informații
ProprietarCompania Naţională de Căi Ferate  Modificați la Wikidata
AdministratorCompania Naţională de Căi Ferate  Modificați la Wikidata
Cod LMINT-II-m-B-10564[1]

Gara din Piatra Neamț este principala gară feroviară din reședința județului Neamț.

Istoric

La Piatra Neamț, prima linie ferată a fost construită pentru a lega orașul de Bacău în baza legii din 15 mai 1882 și a fost pusă în circulație în 15 octombrie 1885[2], prima gară a orașului fiind numită actual Gara Veche (situată în cartierul cu același nume).[3] Clădirea Gării Vechi a fost ridicată după ce în 1893 se terminase normalizarea liniei Bacău - Piatra Neamț. Inițial, calea ferată a fost construită cu ecartament de 1.000 mm, iar clădirea de călători – inaugurată la 15 februarie 1885, a fost de tipul terminus[2]. Aducerea liniei la un ecartament normal de 1.456 mm a fost realizată de antrepriza inginerului I. Bacalu din Piatra Neamț, iar lucrările au fost conduse de către inginerul Romulus Băiulescu[2].

Actuala gară Piatra Neamț a fost inaugurată pe 2 octombrie 1913 și este monument turistic și istoric NT-II-m-B-10564[4], fiind opera antreprenorului italian Carol Zane[4], cel care a ridicat și alte construcții în oraș: Teatrul Tineretului, Biserica Precista, Muzeul de Artă și actualul sediu al Muzeului Cucuteni[5].

În noaptea de 21 spre 22 iunie 1941[6] Mareșalul Ion Antonescu – pe atunci general, în prezența generalului comandant al Armatei 11 germane Ritter von Schobert și a altor generali și ofițeri superiori români și germani, în trenul Patria din gara Piatra Neamț – unde se afla Marele Cartier General[7], a rostit ordinul: Ostași, Vă ordon: Treceți Prutul![3] (cu care a început campania pentru dezrobirea Basarabiei și a Bucovinei de Nord din cel de-al Doilea Război Mondial)[7].

Regizorul Francis Ford Coppola a filmat aici câteva secvențe din filmul Tinerețe fără tinerețe (Youth Without Youth), care a avut premiera în anul 2007.[8]

Mersul trenurilor

Din gara Piatra Neamț vin și pleacă în fiecare zi, 8 trenuri Regio pe ruta Piatra Neamț - Bacău și retur, 4 trenuri Regio pe ruta Bicaz - Bacau și retur, un tren Inter Regio Piatra Neamț - București Nord (atașare la un tren Suceava - București Nord în Bacău) și un tren Regio Express Bicaz - București Nord (atașat la un tren Suceava - București Nord în Bacău)[9].

Referințe