Octavian Moșescu

Octavian Moșescu
Date personale
Născut23 mai 1894
Tâmboești, Vrancea
Decedat1982, (88 de ani)
Râmnicu Sărat, Republica Socialistă România
Cetățenie România Modificați la Wikidata
Ocupațiepublicist, editor, memorialist, colecționar de artă și epigramist
Limbi vorbitelimba română Modificați la Wikidata
Activitatea literară
Activ ca scriitorsecolul XX
Operă de debutLumina (1906)

Octavian Moșescu (n. 23 mai 1894, Tâmboești - d. 23 aprilie 1982, Râmnicu Sărat) a fost un publicist, editor, memorialist, colecționar de artă și epigramist român. Octavian Moșescu a fost participant activ ca juralist, scriitor al publicației asociației Sindicatul Artelor Frumoase, susținător și colecționar de artă la mișcarea artistică a Avangardei artistice românești.

Biografie

S-a născut în comuna Tâmboești din județul Râmnicu Sărat, (azi în județul Vrancea), râmnicean după tată, descinzând dintr-o familie cu onomastica de „Moșu”. În Tâmboești, unde mama fusese numită învățătoare, își va petrece primii ani de studiu. A absolvit gimnaziul „Vasile Boerescu” din Râmnicu Sărat în 1909, după care intră, ca bursier, la Liceul „Anastasie Bașotă” din Pomârla.

Încă din timpul gimnaziului, sub îndrumarea profesorului Dimitrie Mazilu, își dezvăluie cele dintâi virtuți literare: la 10-11 ani scria versuri iar la 12 ani publica prima poezie (Lumina). În liceul de la Pomârla - unde îndrumători îi sunt Iorgu Iordan și Romulus Cioflec, fratele editorului - au loc săptămânal, sub conducerea sa, reuniuni literare, conferințe, declamații. Apare aici, dar tiparită la Dorohoi, revista Carpații (1914-1915), care, prin glasul tinerilor, susținea intrarea țării în luptă, alături de aliați, pentru marea unire a românilor.

În 1915 absolvă Liceul Matei Basarab din București. În 1920 obține licența în drept la Facultatea de drept din Iași. 1921-1925 studiază istoria artei la Viena, unde îl are profesor pe Joseph Strzygowsky ( Facultatea de istoria artelor).

Între 1921-1926 este președintele Societății Academice România Jună de la Viena. În 1925 întocmește cartea semicentenarului acestei societăți, având o prefață semnată de Regina Maria. În paginile acestei publicații mai semnează: Nicolae Iorga, Lucian Blaga, Adrian Maniu, Camil Petrescu, George Topârceanu, Panait Istrati, Jean Bart, Mihail Sadoveanu, Ion Minulescu, Ion Pilat, Ionel Teodoreanu, Ioan Slavici și alții.

Octavian Moșescu, mare iubitor și colecționar de artă, a fost de două ori primar al orașului Balcic (1931-1932, 1938-1940), oraș cu viață culturală extrem de bogată în prima jumătate a secolului XX. El a organizat aici Universitatea liberă, a fost directorul publicației culturale Coasta de Argint și, pentru a favoriza viața culturală a orașului, a inițiat o lege prin care artiștii puteau fi împroprietăriți gratuit cu locuri pe care să-și construiască locuințe.

În 1960, Octavian Moșescu a luat inițiativa organizării Muzeului de Artă din Râmnicu Sărat, a cărui înființare a sprijinit-o și printr-o donație. În acest demers a fost ajutat de deputatul Constantin Paraschivescu-Bălăceanu. "A donat în continuare lucrări valoroase, unele dintre ele clasate în patrimoniul cultural național, semnate de artiști ca Petre Iorgulescu-Yor, Ion Theodorescu-Sion, Ștefan Popescu, Max Hermann Maxy, Nicolae Enea, Ion Pacea, Brăduț Covaliu, Ion Popescu Negreni. Pe lângă donațile succesive din 1960,1961,1971,1973, colecționarul a înlesnit donații și achiziții care au îmbogățit patrimoniul secției de artă plastică..." ( Marius Neculae, Roxana Vișan - Muzeul Municipal Râmnicu Sărat - considerații asupra istoricului constituirii colecțiilor, Revista MEMORIAE INGENII, oct.2013, Muzeul național tehnic prof. ing.Dimitrie Leonida).

Din 14 mai 2020, prin Hotărâre de Guvern, Muzeul Municipal Râmnicu Sărat și-a schimbat denumirea, devenind Muzeul Municipal ”Octavian Moșescu”. Tot la Râmnicu Sărat se află și casa sa memorială ce datează din anul 1794, fiind cea mai veche construcție civilă din oraș rămasă încă în picioare.

Pe plan familial, Octavian Moșescu a fost căsătorit cu Penca, de origine bulgară și au avut o fiică, Balcica, viitor lector de istoria artei și soție a eseistului și istoricului literar Constantin Măciucă.

Activitate publicistică

Operă

Note

Referințe

  1. ^ V, Luminița (2002), „Memorialistică. Balcica Maciucă, Balcic. Recenzia volumumului Balcic de Balcica Maciucă, Editura Universalia, București, 2001, 160 p.”, Observatorul cultural (115) 
  2. ^ Anghelescu, Victoria (2010), „Am avut un scurt moment fericit, de zece veri - interviu cu sculptorul Mihai Buculei”, Cotidianul (05 iulie 2010) 
  3. ^ Cârneci, Magda (2004), „Balcic: Barbizonul romanilor”, 22 - Revista Grupului pentru Dialog Social (25-08-2004) 
  4. ^ „Coasta de Argint”, Ziar cultural al Universității Libere din Balcic, arhivat din original la 13 martie 2010, accesat în 12 februarie 2011 

Legături externe