Dioxid de uraniu

În articolul de astăzi vom vorbi despre Dioxid de uraniu, un subiect care a generat fără îndoială interes și dezbatere în societate în ultima vreme. Dioxid de uraniu este o problemă care afectează diferite domenii ale vieții de zi cu zi, de la politică la cultură, inclusiv economia și relațiile umane. Pe parcursul acestei lecturi vom explora în profunzime diferitele aspecte care gravitează în jurul Dioxid de uraniu, analizând implicațiile și consecințele acestuia în diverse contexte. Fără îndoială, Dioxid de uraniu este un subiect care nu lasă pe nimeni indiferent, așa că este esențial să îl înțelegem din perspective diferite pentru a avea o viziune mai largă și mai îmbogățitoare.

Structura chimică
Pastilă de dioxid de uraniu, utilizată drept combustibil nuclear

Dioxidul de uraniu (UO2) este o substanță chimică radioactivă, cu aspectul unui praf brun-negricios și cristalin, găsită în general în minereul uraninit. Acest oxid este folosit drept combustibil în reactori nucleari. Înainte de 1960, era utilizat drept pigment galben sau negru în fabricarea sticlei și ceramicii colorate.

Obținerea

Se poate obține prin reacția:

UO3 + H2 → UO2 + H2O la temperatura de 700 °C (970 K)

Însă în vederea obținerii dioxidului de uraniu în cantitățile necesare pentru producerea de curent electric în cadrul unei centrale nucleare, se folosește hexafluorură de uraniu (UF6). Sunt posibile mai multe reacții, una fiind:

UF6 + 2H2O + H2 → UO2 + 6HF

Această metodă are avantajul că nu creează produși secundari cu conținut de uraniu, care ar impune măsuri de siguranță și costuri suplimentare.

Toxicitate

Prin radioactivitatea sa, dioxidul de uraniu este foarte toxic, atât pentru om cât și pentru mediul înconjurător. Este cunoscut a fi absorbit la nivelul plămânilor prin fagocitoză.[1]

Referințe

  1. ^ en Principles of Biochemical Toxicology. Timbrell, John. PA 2008 ISBN 0-8493-7302-6