Oxid de bariu

În acest articol, vom explora subiectul Oxid de bariu din diferite unghiuri pentru a înțelege mai bine importanța și impactul său asupra societății de astăzi. De la origini și până la relevanța sa astăzi, Oxid de bariu a fost un subiect de interes și dezbatere în diverse domenii, atrăgând atenția experților și profesioniștilor din diferite discipline. Pe parcursul acestui articol, vom analiza diferitele perspective asupra Oxid de bariu, precum și posibilele sale implicații pentru viitor. Vom examina, de asemenea, exemple concrete care ilustrează relevanța lui Oxid de bariu în contextul contemporan. În cele din urmă, vom pune întrebări și reflecții care invită cititorul să-și aprofundeze cunoștințele și înțelegerea Oxid de bariu.

Oxid de bariu
Denumiri
Alte denumirimonoxid de bariu, protoxid de bariu, barită calcinată
Identificare
Număr CAS1304-28-5
PubChem CID62392
Informații generale
Formulă chimicăBaO
Aspectsolid alb
Masă molară153,326 g/mol
Proprietăți
Densitate6,0 g/cm3
Punct de topire1923 °C
Punct de fierbere~2000 °C
Solubilitate3,48 g/100 mL (20 °C); 90,8 g/100 mL (100 °C) în apă
Sunt folosite unitățile SI și condițiile de temperatură și presiune normale dacă nu s-a specificat altfel.

Oxidul de bariu este un compus binar al bariului cu oxigenul cu formula chimică BaO. Este un compus ionic neinflamabil, solid și de culoare albă la temperatura camerei. În trecut era folosit în tuburile catodice și în prezent este un catalizator. În cantități excesive e potențial letal.

Utilizări

Oxidul de bariu este sursă de oxigen pur, deoarece acesta se oxidează la peroxid de bariu BaO2 la temperaturi medii ce mai apoi se descompune în oxid de bariu BaO și oxigen O2.

Este folosit și la capetele catodice ce capătă temperaturi foarte mari și pentru producerea lentilelor unde a înlocuit oxidul de plumb II.

Oxid de bariu

Sinteză

Poate fi preparat prin încălzirea carbonatului de bariu în prezență de smoală sau din descompunerea termcă a azotatului de bariu sau a altor săruri ale acestui element.

2 Ba + O2 → 2 BaO
BaCO3 → BaO + CO2

Pericole

Este otrăvitor pentru mediu. Ca și alți compuși ai bariului este otrăvitor. Este iritant și cauzează durere la contactul cu pielea și ochii. Când e ingerat provoacă amețeală, paralizie musculară și chiar moarte. Dacă este ingerat trebuie contactat spitalul sau centrul toxicologic.

Surse

  1. ^ „Oxid de bariu”, BARIUM OXIDE (în engleză), PubChem, accesat în