În lumea de astăzi, 1916 este un subiect care a câștigat o relevanță fără precedent. De la origini și până în prezent, 1916 a fost obiect de studiu, dezbatere, controversă și admirație. În acest articol, vom explora diferite aspecte legate de 1916, de la impactul său asupra societății până la cele mai recente cercetări care încearcă să-i dezvăluie misterele. Pe parcursul paginilor care urmează, ne vom scufunda într-o analiză detaliată a 1916, abordând numeroasele sale fațete și oferind o viziune completă și actualizată asupra acestui subiect fascinant și important.
23-24 ianuarie: În SUA, Montana, temperatura a sărit de la +6,7 °C la -48,8 °C într-o singură zi, cea mai mare diferență de temperatură înregistrată într-o singură zi.
21 februarie-19 decembrie: Primul Război Mondial. A avut loc Bătălia de la Verdun, cea mai sângeroasă bătălie din acest război, soldată cu aproximativ 1 milion de victime. S-a încheiat prin respingerea definitivă, de către armata franceză, a atacurilor germane.
24 aprilie: A început la Dublin revolta de Paște; repede înăbușită, mișcarea a avut un rol determinant în modificarea statutului Irlandei, ca republică independentă.
Iunie
26 iunie: La București, se înregistrează temperaturi de 40,5 °C; recordul absolut era de 40,8° în 1896, însă în luna august.
29 august: Primul Război Mondial. Bucureștiul devine a treia capitală europeană (după Paris și Londra) care a fost bombardată de aviația germană. Zepelinul, LZ101, a primit ordin să execute un atac de noapte asupra Bucureștiului. La o oră după miezul nopții din data de 28/29 august, bateriile antiaeriene ale orașului au deschis focul fără să poate atinge dirijabilul care survola la 3.000 de metri.
6 decembrie: Primul Război Mondial. În București sosește o delegație germană care cere să semneze capitularea orașului. Delegația era condusă de prințul Schaumburg-Lippe, fostul atațat militar al Germaniei în România. Primarul Emil Petrescu, în prezența reprezentanților guvernului (plecat la Iași) a semnat "declarația de capitulare în fața inamicului". Trupele germane au intrat dinspre Chitila, pe Calea Griviței, iar centrul orașului s-a animat de curioși.
6 decembrie: Primul Război Mondial. Trupele germane ocupă Ploieștiul, unde 26 de instalații de rafinare a petrolului, ca și toate sondele, rezervoarele din schele și rafinării fuseseră distruse de români la cererea guvernelor englez și francez, pagubele ridicându-se la peste 9 milioane de lire sterline.
22 decembrie: Primul Război Mondial. Are loc, la Teatrul Național din Iași, deschiderea Parlamentului. Regele Ferdinand I a citit mesajul tronului care conținea hotărârea de a lupta până la capăt, nevoia solidarității naționale, dar și promisiunea unor reforme esențiale în viitor.
27 decembrie: Se finalizează încărcarea primului transport din tezaur în gara Iași. Operațiunea a început la 12 decembrie și s-au umplut 17 vagoane în valoare totală de 314.580.456,84 lei aur. Transportul a ajuns la Moscova în 4 ianuarie1917.
BMW (Bayerische Motoren Werke AG). Producător german de automobile, cu sediul în München, ce a produs inițial motoare de avioane, ulterior motociclete.