Petru Maior

Petru Maior
Date personale
Născut1 ianuarie 1756(1756-01-01)
Târgu Mureș, Scaunul Mureșului
Imperiul Austriac, Marele Principat al Transilvaniei, Ținutul Secuiesc (astăzi România)
Decedat14 februarie 1821 (65 de ani)
Buda, Comitatul Pilis
Imperiul Austriei, Regatul Ungariei (astăzi Ungaria)
PărințiGheorghe Maior, protopop la Iclandul Mare
Cetățenie Imperiul Austriac
ReligieBiserica Catolică Modificați la Wikidata
Ocupațiepreot, scriitor, traducător
Limbi vorbitelimba română
limba maghiară Modificați la Wikidata
PseudonimMitru Perea
StudiiColegiul Urban Pontifical „De Propaganda Fide” din Roma, Universitatea din Viena
Activitatea literară
Mișcare/curent literarȘcoala Ardeleană
Opere semnificative„Procanon...”, „Istoria Bisericii românilor atât a cestor dincoace, precum și a celor dincolo de Dunăre”
Bustul lui Petru Maior

Petru Maior (n. circa 1756, Târgu Mureș — d. 14 februarie 1821, Buda) a fost un istoric, filolog și scriitor român transilvănean, protopop greco-catolic de Reghin, reprezentant de frunte al Școlii Ardelene.

Biografie

A fost fiul protopopului român unit Gheorghe Maior, originar din Diciosânmartin (azi Târnăveni). Și-a efectuat studiile primare la Căpușu de Câmpie, unde se stabilise tatăl său, devenit protopop de Iclod (Mureș). După studii la Colegiul Reformat din Târgu Mureș (1769-1772) și la Blaj (1771-1774) a urmat studiul filosofiei și teologiei la Colegiul „De Propaganda Fide” din Roma (1774-1779), apoi a făcut studii de drept la Universitatea din Viena (1779-1780).

Devine profesor de logică, metafizică și dreptul firii la gimnaziul din Blaj (între 1780 - 1785), preot în Reghin-sat și protopop al Gurghiului (între 1785 - 1809), „crăiesc revizor” (revizor crăiesc) și corector al cărților românești care se tipăreau la Buda (1809 - 1821).

A fost un important militant pentru drepturile românilor din Transilvania, participând – alături de alți reprezentanți ai Școlii Ardelene - la redactarea celebrei declarații de emancipare a românilor transilvăneni, Supplex Libellus Valachorum.

În lucrarea Procanon a exprimat unele poziții anticuriale, pe fondul conflictului său cu episcopul Ioan Bob. Aceste poziții au fost prezentate în mod diacronic în timpul perioadei comuniste ca fiind îndreptate împotriva dogmei primatului papal, deși această dogmă a fost adoptată de-abia în anul 1870.

A publicat o serie de lucrări teologice, istorice, filologice, predici; a tradus și prelucrat lucrări cu caracter economic. În lucrările sale istorice a combătut opiniile lui Franz Josef Sulzer, Josef Karl Eder, Johann Christian von Engel și Jernej Kopitar, care contestau romanitatea și continuitatea românilor pe teritoriul fostei Dacii.

Opera

Lucrări teologice

Lucrări istorico-filologice

Traduceri și prelucrări

Vezi și

Note

  1. ^ ro Biografie Petru Maior

Bibliografie

Cinstirea lui Petru Maior

Bustul lui Petru Maior din Reghin

Filatelie

În 1986, serviciile poștale ale României au pus în circulație o marcă poștală cu valoarea nominală de 50 de bani, care reprezintă portretul lui Petru Maior.

Galerie de imagini

Legături externe