Samuil Micu

Samuil Micu
Date personale
Nume la naștereManiu Micu
Născutseptembrie 1745
Sadu, Scaunul Sibiului, Principatul Transilvaniei, (astăzi în Județul Sibiu, România)
Decedat13 mai 1806
Buda, Regatul Ungariei, Imperiul Austriac
(astăzi Budapesta, Ungaria)
Cetățenie Imperiul Austriac
Religiecatolicism Modificați la Wikidata
Ocupațieteolog, istoric, filolog, filozof, traducător
Limbi vorbitelimba română
limba latină Modificați la Wikidata
PseudonimKlein, Clain
StudiiColegiul „Pazmanian” din Viena, Seminarul Sancta Barbara
Activitatea literară
Activ ca scriitor1779 - 1806
Mișcare/curent literarȘcoala Ardeleană
Subiectelucrări teologice și cuvântări, lucrări cu caracter istoric și lingvistic, filozofie
Opere semnificativeIstoria, lucrurile și întâmplările românilor, Biblia de la Blaj
InfluențeIluminism

Samuil Micu, supranumit și Klein sau Clain, pe numele laic Maniu Micu, (n. septembrie 1745, Sadu – d. 13 mai 1806, Buda) a fost un teolog greco-catolic, istoric, filolog, lexicograf și filozof iluminist român, reprezentant al Școlii Ardelene.

Originea și studiile

A fost nepotul episcopului unit Inocențiu Micu. A învățat la Gimnaziul din Blaj, pe care l-a absolvit în anul 1762, după care a intrat în Ordinul bazilian, călugărindu-se sub numele Samuil (14 octombrie 1762). Mai târziu a fost hirotonit ieromonah și a continuat studiile la Seminarul "Buna Vestire" pentru călugări înființat de episcopul unit al Blajului Petru Pavel Aron (1762-1765); trimis apoi la Colegiul „Pazmanian” din Viena pentru studii de filosofie și teologie (1766-1772). Aici studiase logică, metafizică, matematici superioare și elementare, estetică și etica. Devine profesor de Etică și Aritmetică în Gimnaziul din Blaj (1772-1777); din nou la Viena ca „prefect de studii” în Seminarul Sancta Barbara (1777-1783), când face intense cercetări cu caracter istoric și își publică primele lucrări: reîntors la Blaj, în mănăstirea „Sf. Treime” (1783-1804), s-a dedicat în întregime studiilor teologice, istorice, lingvistice și traducerilor și spre sfârșitul vieții devine cenzor al cărților românești care apăreau în Tipografia Universității din Buda (1804-1806).

Opera

A redactat o serie de lucrări cu caracter istoric și lingvistic, prin care urmărea să informeze pe învățații străini despre originea romană a poporului și a limbii române, despre continuitatea românilor pe teritoriul fostei Dacii și, influențat de iluminism, a militat, în opera sa, pentru egalitatea în drepturi a românilor cu celelalte națiuni din Transilvania, pentru înlăturarea iobăgiei, numărându-se în mod firesc printre autorii cunoscutului memoriu oficial numit Supplex din 1791.

Autor de lucrări teologice și cuvântări, a tradus din Sfinții Părinți răsăriteni, a dat o nouă traducere a Bibliei, în 1795, a doua tipărită în românește, după Biblia de la București (cea a Episcopului Petru Pavel Aron, din 1760-1761, a rămas în manuscris până în anul 2005), și a fost unul din apărătorii vechilor rânduieli și tradiții răsăritene în cadrul Bisericii Române Unite cu Roma, ridicându-se împotriva încercărilor de centralizare ale episcopului Ioan Bob.

Istoria și lucrările și întâmplările românilor (1805) a fost publicată integral abia în anul 1995 de Ioan Chindriș, sub titlul "Istoria românilor", edție princeps după manuscrisul original, cu prefață și note de autor, vol. I-II, Editura Viitorul Românesc, București, 1995.

Lucrări teologice

Traduceri

Traduceri din Sfinții Părinți (rămase în mss.)

Lucrări filologico-istorice

Lucrări de filosofie

Vezi și

Bibliografie

Memoria

Lectură suplimentară

Legături externe


  1. ^ IdRef, accesat în 2 mai 2020 
  2. ^ „SAMUIL MICU – KLEIN – PERSONALITATE COMPLEXA A CULTURII ROMÂNE DIN SECOLUL AL XVIII-LEA,”. Accesat în 10.05.2021.  Verificați datele pentru: |access-date= (ajutor)