În lumea de astăzi, Propofol este un subiect care a căpătat o mare relevanță și a captat atenția unui spectru larg al societății. De la apariția sa, Propofol a fost subiect de dezbatere și discuții în diferite domenii, stârnind atât interes, cât și controverse. Pe măsură ce timpul trece, importanța lui Propofol devine din ce în ce mai evidentă, având un impact semnificativ asupra diferitelor aspecte ale vieții de zi cu zi. În acest articol, vom explora fenomenul Propofol în profunzime, analizând multiplele sale fațete și impactul său asupra societății actuale.
Propofolul este folosit pe larg și a înlocuit tiopentalul, fiind agent de elecție pentru sedare, producând o senzație de euforie iar după anestezie nu induce stări de greață și vărsături.[16] Nu are efecte analgezice, așadar poate fi utilizat în asociere cu opioide, precum morfina.[16]
Se pare că propofolul prezintă mai multe mecanisme de acțiune farmacologică,[17][18][19] majoritatea prin potențarea activității inhibitoare mediate de acidul gama-aminobutiric, fiind un modulator alosteric pozitiv al receptorului GABAA. Încetinește timpul de închidere al canalelor de clor și poate să activeze receptorii chiar și în lipsa GABA, prezentând și un efect agonist pe receptorul GABAA.[20][21][22] S-a demonstrat că unii analogi de propofol funcționează ca blocante ale canalelor de calciu.[23][24]
Note
^ abcdpropofol (în engleză), Global Substance Registration System, accesat în
^Trapani, G; Latrofa, A; Franco, M; Altomare, C; Sanna, E; Usala, M; Biggio, G; Liso, G (). „Propofol analogues. Synthesis, relationships between structure and affinity at GABAA receptor in rat brain, and differential electrophysiological profile at recombinant human GABAA receptors”. Journal of Medicinal Chemistry. 41 (11): 1846–54. doi:10.1021/jm970681h. PMID9599235.
^Krasowski MD, Jenkins A, Flood P, Kung AY, Hopfinger AJ, Harrison NL (aprilie 2001). „General anesthetic potencies of a series of propofol analogs correlate with potency for potentiation of gamma-aminobutyric acid (GABA) current at the GABA(A) receptor but not with lipid solubility”. J. Pharmacol. Exp. Ther. 297 (1): 338–51. PMID11259561.