Glosar de botanică

Prezentul glosar de botanică conține termeni din domeniul plantelor: părți componente, denumiri de specii și fenomene biologice legate de acestea. Semnul Este plantă toxică dacă este consumată direct de către om indică faptul că respectiva plantă este otrăvitoare.

Cuprins
Ab - AcAd - AmAn - AqAr - AzBa - BeBi - BzCa - ClCo - CzDEFGHIJKLMNOPQRSTUVYZ
Vezi șiLegături externe


     0–9  A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  T  U  V  W  X  Y  Z 

A

Ab - Ac

Abáca
(Musa textilis) Acaju
(Swietinia mahagoni) - (despre plante) cu embrionul lipsit de cotiledoane; acotiledon; - (la plural) clasă de plante cu embrionul neformat înainte de germinație, a căror înmulțire se face prin spori. - (despre foliola frunzelor compuse) cu porțiunea terminală mai dezvoltată; - (despre anterele orhideelor) concrescut la vârf. Acul-doamnei
(Scandix pecten veneris) - mediu ~ - apa ca mediu de viață; - organism ~ - organism care populează mediul acvatic.

Ad - Am

Rădăcini adventive - (despre plante) de proveniență străină, care a ajuns și s-a răspândit într-un anumit loc; - (despre rădăcini) care cresc de la nodurile de jos ale tulpinii. Agaricus arvensis
(ciupercă de câmp) Agriș - plantă erbacee bulboasă din familia liliaceelor, cu frunzele roșietice și cu florile galbene-aurii (Allium ammoophilum); - usturoiță (Alliaria officinalis); - (regionalism) ghiocel (Galanthus nivalis). Alac (Triticum monococcum) - (Triticum monococcum) specie de grâu cultivat pe suprafețe restrânse; - denumire atribuită și plantei Triticum spelta. - pir (Agropyrum repens); - pir-gros (Cynodon dactylon). Alge pe fundul mării Aloe vera Amanita muscaria Este plantă toxică dacă este consumată direct de către om
(Buretele muștelor) - plantă ornamentală, din familia amarantaceelor (Amaranthus), cu florile mici, roșii sau albe, grupate în formă de spic; - arbore din familia leguminoaselor, originar din America de Sud, cu lemnul fin, de culoare violacee, din care se fac obiecte ornamentale și din care se extrage esența de terebentină. - caracteristica unor plante de a forma două tipuri de flori și de fructe; - maturizare a fructelor în aer sau în sol.

An - Aq

Anacardier (frunze) Anason - peduncul rezultat din alungirea ultimului internod al pedunculului floral, pe care sunt prinse staminele; - peduncul care poartă anteridia. - anghelică (Angelica archangelica); - plantă erbacee aromatică din familia umbeliferelor, cu frunzele mari, cu florile albe-roșietice dispuse în umbele compuse, care crește în locuri umede din păduri, prin finețe, în lunile iulie-septembrie (Angelica silvestris). - plantă erbacee cu tulpina umflată sub articulații, cu florile albe și cu fructele aromatice, care crește prin tufișuri și prin poieni umede în pădurile de munte (Chaerophyllum aromaticum); altă denumire: borșer. - anghelică (Archangelica officinalis); - angelina sălbatică (Angelica sylvestris). - plantă erbacee din familia labiatelor, cu tulpina dreaptă, păroasă, cu frunzele ovale și florile purpurii, care crește în lunile iulie-august prin tufișuri, la margini de pădure, prin locuri necultivate (Clinopodium vulgare); somnișor; - izmă-proastă, busuioc-de-câmp (Menthapulegium). - (la plural) grup de plante dicotiledonate, cu florile reduse, lipsite de petale; - (despre flori, plante) care nu are petale.

Ar - Az

Arbori de araucaria - nume dat mai multor plante: ciumăfaie (Datura stamonium); rostogol (Echinops sphaerocephalus); tăciune (Ustilago tritici); - mușchi formând tufe, cu frunzele ascuțite, cu dințișori ascuțiți pe margini și pe dos, care crește pe marginea drumurilor, în locuri nisipoase și argiloase, în păduri până la 2 500 m altitudine (Pogonatum urnigerum); - varietate de grâu cu spicul des (Triticum compactam). - plantă medicinală erbacee din familia compozitelor, cu florile galben-portocalii și fructele achene negricioase, a cărei tinctură este întrebuințată pentru vindecarea rănilor (Arnica montana); alte denumiri: podbal-de-munte, carul-pădurilor, iarba-soarelui; - denumire a unor plante ca: solovârviță (Inula britanica), cununiță (Spirarea ulmifolia); tîlhărea (Mycelis muralis). - plantă erbacee din familia liliaceelor, cu florile purpurii, care face bulbi mici, întrebuințate la condimentarea mâncărurilor (Allium schoenoprasum); - ceapă de dimensiuni mici, obținută din semințe și care, răsădită, produce ceapa pentru consum; - denumire pentru plante ca: hașmă (Allium ascalonicum); pur (Allium rotundum). - plantă erbacee ornamentală din familia cariofilaceelor, cu florile roșii, albe sau pestrițe, originară din Orient, care se cultivă ca plantă ornamentală (Lychnis chalcedonica); - plantă erbacee ornamentale cu flori diferit și viu colorate și cu miros plăcut (Phlox paniculata); alte denumiri: brumărea, botcuță.


     0–9  A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  T  U  V  W  X  Y  Z 

B

Ba - Be

- arbust din Extremul Orient, cu frunzele, florile, tulpina și fructele plăcut mirositoare, cultivat pentru substanțele aromatice conținute, întrebuințate în industria farmaceutică, la fabricarea lichiorurilor, în medicină etc. (Illicium anisatum); - anason franțuzesc (Illicium verum). Arborele balsa - specie saprofită de ciuperci necomestibile care cresc pe lemn putred de conifere (Calocera viscosa); - una din plantele: bărboasă (Andropogon ischaemum), merișor (Buxus sempervirens), crețișoară (Dryodron coralloides), crețușcă (Filipendula ulmaria), gheață (Cryophytum cristallinum). - plantă erbacee din familia cruciferelor, cu frunzele albicioase, cu florile galben-deschis, devenite albe mai târziu, care crește în locuri nisipoase (Alyssum minimum); vezi și bărbușoară; - ciucușoară (Alyssum calycinum); - albiță (Alyssum desertorum). - plantă erbacee din familia cruciferelor, cu florile galbene, plăcut mirositoare (Erysimum wittmanni); vezi și bărbișoară; - una din plantele: albiță (Alyssum desertorum), micsandră galbenă (Erysimum repandum).

Bi - Bz

Bignonia capreolata - fiecare dintre fructele (bace) sferice sau ovale, cărnoase, cu sâmburi tari, care se grupează într-un ciorchine; - sămânță de cereale sau de legume care fac fructe păstăi; bob, grăunte. Bob (Vicia faba) - măzăriche (Vicia dumetorum); - plantă erbacee din familia leguminoaselor cu florile violete, cu ale cărei boabe se hrănesc porumbeii (Vicia lathyroides). Arbore bonsai - arbore decorativ pitic, plantat în ghiveci, care, prin tăierea repetată a rădăcinilor și ramurilor, poate atinge vârste seculare; - arta cultivării și creșterii arbuștilor pitici, a obținerii unor soiuri miniaturale, în China și Japonia. - măzăriche (Vicia angustifolia); - plantă erbacee agățătoare, cu florile de culoare albă-gălbuie sau purpurie, având fructele în formă de păstăi păroase (Vicia pannonica). - plantă erbacee cu tulpina și frunzele acoperite cu peri moi (Scrophularia scopolii); - vezi Salvia glutinosa. - plantă erbacee perenă, din familia cruciferelor, cu flori roșii, purpurii reunite în raceme și cu rizom acoperit cu solzi (Dentaria glandulosa); - brebenel (Corydalis); - nume generic dat mai multor specii de anemone. - plantă cu tulpina cilindrică, cu frunzele lineare și florile hermafrodite (Eriophorum angustifolium); - plantă cu tulpina triangulară, cu frunzele plane, late (Eriophorum scheuchzeri); - vezi coada-veveriței.


     0–9  A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  T  U  V  W  X  Y  Z 

C

Ca - Cl

Tipuri de cactus - plantă cu tulpina cilindrică ramificată, cu florile albe sau albăstrii, cultivată pentru nutreț (Lupinus albus); - plantă ornamentală, cu florile mari, albe, cu pete albastre, dispuse în formă de spic (Lupinus varius); - tip de tulpină neramificată, asemănătoare părului. - vezi și obligeană. - țesut protector care acoperă vârful radicelei; sinonim: piloriză; - (la licheni și la mușchi) parte a arhegonului în care se formează sporii. - arbust cu florile roșietice, gălbui sau albe, puternic parfumate, cu fructele boabe eliptice, cultivat ca plantă ornamentală (Lonicera caprifolium); - arbust cu florile roșii-purpurii sau albe, cu fructele boabe negre, care crește în pădurile muntoase (Lonicera nigra); - arbust cu florile gălbui, păroase, cu fructele boabe roșii, care crește în pădurile muntoase (Lonicera xylosteum). - vezi traista-ciobanului; - fruct siliculă de forma celui al plantei traista-ciobanului. Capul-șarpelui Carpen Castan comestibil - organ vegetal care are aspectul unui fir răsucit în spirală, cu ajutorul căruia planta se agață de corpurile din jurul ei; - denumirea unor plante ca: efedra, brusture (Arctium lappa), gălbează (Cuscuta trifolii). Cârciumăreasă - plantă cu bulb, din familia liliaceelor, cu florile galbene (Gagea pratensis); - plantă cu bulb, din familia liliaceelor, cu florile albastre (Muscari comosum); - plantă cu bulb, din familia liliaceelor, cu florile albe-verzui sau violete (Muscari tenuiflorum). Cedru - plantă ornamentală, cu florile pestrițe, în formă de pâlnie (Fuchsia coccinea); - plantă ornamentală, cu florile roșii (Fuchsia fulgens); - plantă ornamentală cu florile roșii, care au vârfurile galbene-verzui (Fuchsia splendens); - (la plural) lăcrămioare (Convallaria majalis). - plantă erbacee din familia rozaceelor, cu florile galbene-aurii și cu fructele grupate într-un capitul, care crește în păduri umede și în locuri umbroase (Geum urbanum); - una din plantele: călțunul-doamnei (Geum rivale), mărțișor (Geum montanum). Ciclamă Ciocul păsării (Geranium palustre) - tip de inflorescență caracterizat prin dezvoltarea unui ax principal, de-a lungul căruia se înșiră numeroase ramificații cu flori; sinonime: grapă, racem; - grupare de fructe așezate în ciorchine; caz particular: strugure. - plantă erbacee anuală, din familia scrofulariaceelor, cu florile albe-roșietice, cu frunzele lanceolat-liniare și cu fructul o capsulă ovoidă, care crește în poieni (Melampyrum cristatum); altă denumire: grâul prepeliței; - condroniu (Melampyrum arvense); - sălbăție (Lolium temulentum). Cioroi (Inula germanica) Ciuperci comestibile Clianthus puniceus

Co - Cz

Coacăz negru - ajungere la maturitate a unui fruct sub acțiunea căldurii soarelui; - (despre plante) ajungere să aibă sămânța formată. Coada calului Coada-mâței - plantă erbacee cu frunze lucitoare și cu flori violete (Verbascum phoeniceum); - mică plantă erbacee cu tulpina întinsă pe pământ, cu flori de culoare albastru-deschis cu vinișoare mai întunecate (Veronica prostrata). - țesut protector extern al rădăcinilor, tulpinilor și ramurilor unei plante (lemnoase); sinonim scoarță; - înveliș exterior al fructelor, al semințelor etc. Arborele coca Flori de Crambe maritima


     0–9  A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  T  U  V  W  X  Y  Z 

D

Dafin - (despre plante cu flori) care au corola alcătuită din petale separate; - subclasă de plante dicotiledonate caracterizate prin corolă dialipetală. Dulcișor


     0–9  A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  T  U  V  W  X  Y  Z 

E

Embrionul într-o sămânță de Gingko


     0–9  A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  T  U  V  W  X  Y  Z 

F

Fag - piciorușul sau codița staminei care conține antera. - formație filiformă a unor celule vegetale. Fitoplancton - proprietate a plantelor de a produce fructe; - totalitatea organelor reproducătoare la plantele criptogame; - perioadă în care se formează fructele. Frunză de urzică moartă


     0–9  A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  T  U  V  W  X  Y  Z 

G

Gardenie - vezi spin; - plantă erbacee care are pe tulpină, la baza frunzelor, spini trifurcați (Xanthium spinosum); sinonime: holeră, dracilă, lipici, pălămidă.


     0–9  A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  T  U  V  W  X  Y  Z 

H

- plantă haploidă cu un număr simplu de cromozomi; - plantă care fructifică o singură dată.


     0–9  A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  T  U  V  W  X  Y  Z 

I


     0–9  A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  T  U  V  W  X  Y  Z 

Î


     0–9  A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  T  U  V  W  X  Y  Z 

J


     0–9  A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  T  U  V  W  X  Y  Z 

K

Kaki


     0–9  A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  T  U  V  W  X  Y  Z 

L

- (Philadelphus coronarius) arbust ornamental cu flori mici de culoare albă, ale cărui frunze, frecate în mână, răspândesc un miros de lămâie; - (Lippia citriodora sau Aloysia triphylla) plantă de tip arbust cu frunze dințate, ascuțite la vârf și cu flori roșii, albe, purpurii sau liliachii, plăcut mirositoare. - complex prin care circulă seva elaborată; vezi și fibre liberiene; - parte a scoarței plantelor care cuprinde acest complex de vase și în care se află țesuturile de nutriție, de susținere etc.; - fibre extrase din scoarța unor arbori. Flori de limba mielului - cavitate în floarea unei plante, în care se găsesc ovulele sau polenul; cavitate în fructul unei flori, în care se găsesc semințele; - fiecare dintre cele două părți ale staminei, care conțin polenul. Lumânărică


     0–9  A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  T  U  V  W  X  Y  Z 

M

Mătasea broaștei


     0–9  A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  T  U  V  W  X  Y  Z 

N

Rădăcini de nap - plantă erbacee cu florile mici, galbene, folosită în medicină (Nasturtium officinale); altă denumire: brâncuță; - plantă erbacee din familia cruciferelor, cu tulpina păroasă și cu florile mici, galbene (Sisymbrium officinale). - fiecare dintre fasciculele conducătoare liberiene lemnoase care străbat limbul frunzelor și prin care circulă seva; - fiecare dintre ramificațiile cele mai subțiri ale rădăcinii unui arbore. - proeminență pe trunchiul unui arbore, pe tulpina unei plante sau la încheietura unui cotor; - punct de unde încep sa crească crengile pe tulpina sau frunzele pe lujer.


     0–9  A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  T  U  V  W  X  Y  Z 

O

Obligeană - plantă erbacee cu flori mici albastre și cu fructe nucule (Lycopsis arvensis); - plantă erbacee cu tulpina ramificată și cu florile dispuse în formă de spice (Plantago indica). - planta erbacee cu frunze mici în formă de rozetă, acoperite cu peri albi mătăsoși, cu flori albastre, rar albe, plăcut mirositoare (Eritrichium nanum); - mică plantă erbacee cu frunze păroase și cu flori mici, albastre închis (Myosotis arvensis). - plante care prezintă dezvoltare normală; - plante care, în dezvoltarea lor ontogenetică, parcurg toate etapele ciclului evolutiv.


     0–9  A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  T  U  V  W  X  Y  Z 

P

Papură Piciorul cocoșului - (despre organe vegetale) cu o poziție oblică sau orizontală față de direcția razei Pământului; - (despre plante) cu orientare oblică sau orizontală față de direcția excitației. Poroinic - (Orchis purpurea) bujor, gemănariță, sculătoare, untul-vacii; - (Orchis militaris) bujor, bujorel, gemănariță, sculătoare, untul-vacii; - (Orchis mascula) salep, bujor, gemănariță, sculătoare, limba-cucului, untul-vacii. - veziculă care se formează pe tulpina sau pe frunzele plantelor atacate de ciuperci parazite; - acumulare de spori sau de conidii, provocată de ciupercile parazite sub cuticula sau epiderma plantei-gazdă.


     0–9  A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  T  U  V  W  X  Y  Z 

Q


     0–9  A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  T  U  V  W  X  Y  Z 

R

Rădăcini de arbori


     0–9  A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  T  U  V  W  X  Y  Z 

S

Salvia glutinosa - grup de lamele între care se găsește clorofila unor plante; - organ de rezistență al unor ciuperci, în care se află elementele de înmulțire.


     0–9  A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  T  U  V  W  X  Y  Z 

Ș

Șofran - plantă erbacee din familia gramineelor, cu paiul subțire și aspru, cu flori mici, verzi (Poa trivialis); - numele mai multor plante: buzdugan, papură, rogoz.


     0–9  A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  T  U  V  W  X  Y  Z 

T

Tătăneasă - nume generic dat plantelor lemnoase (arbuști), cu ramuri dese care pornesc direct de la rădăcină; grup de flori, de lăstari sau de plante erbacee cu rădăcină comună; - nume popular pentru plante ca: stejar pufos, alun.


     0–9  A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  T  U  V  W  X  Y  Z 

Ț

- plantă medicinală erbacee cu flori roșii sau albe, cu fructul o capsulă (Centarium umbellatum);altă denumire: centaură; - plantă erbacee cu flori roz, dispuse în umbelă; crește prin pajiști puternic însorite și se întrebuințează ca plantă medicinală, extrăgîndu-se din ea un surogat al chininei (Erythraea Centaurium); denumire populară: potroacă.


     0–9  A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  T  U  V  W  X  Y  Z 

U

V

- plantă erbacee cu tulpina târâtoare și cu flori galbene (Medicago orbicularis); - mică plantă erbacee, cu câte trei frunze la un nod, cu flori roșii dispuse în vârful tulpinii, care crește prin locuri stâncoase din regiunea alpină (Pedicularis verticillata).


     0–9  A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  T  U  V  W  X  Y  Z 

W


     0–9  A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  T  U  V  W  X  Y  Z 

X


     0–9  A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  T  U  V  W  X  Y  Z 

Z


     0–9  A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  T  U  V  W  X  Y  Z 

Note

  1. ^ Băutura alcoolică numită absint se prelucrează din planta Arthemisa absinthium (pelin).
  2. ^ A nu se confunda cu peștele omonim.

Vezi și

Legături externe

Acest articol conține text din Dicționarul enciclopedic român (1962-1966), aflat acum în domeniul public.