Bohumil Kubišta

Bohumil Kubišta este un subiect care a generat un mare interes și dezbatere în societatea modernă. De ani de zile, Bohumil Kubišta a fost subiect de studiu, discuții și controverse în diverse domenii, inclusiv politică, știință, cultură și istorie. Relevanța și impactul său asupra vieții oamenilor îl fac un subiect de mare importanță pentru înțelegerea lumii de astăzi. De-a lungul anilor, s-a dezvoltat un spectru larg de opinii și puncte de vedere asupra Bohumil Kubišta, ceea ce a contribuit la îmbogățirea cunoașterii și înțelegerii acestui fenomen. În acest articol, vom explora câteva dintre cele mai relevante perspective și reflecții în jurul Bohumil Kubišta, cu scopul de a analiza impactul și semnificația acestuia în societatea contemporană.

Bohumil Kubišta
Date personale
Născut[1][2][3][4][5] Modificați la Wikidata
Praskačka⁠(d), Hradec Králové, Cehia Modificați la Wikidata
Decedat (34 de ani)[6][1][2][3][4] Modificați la Wikidata
Praga, Cehoslovacia[7][8][9][10] Modificați la Wikidata
ÎnmormântatHradec Králové Modificați la Wikidata
Cauza decesuluicauze naturale (gripa spaniolă) Modificați la Wikidata
Cetățenie Austro-Ungaria Modificați la Wikidata
Ocupațiepictor
grafician
publicist
critic de artă Modificați la Wikidata
Locul desfășurării activitățiiPraga[7] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba cehă[11] Modificați la Wikidata
Activitate
Mișcare artisticăexpresionism, cubism  Modificați la Wikidata
Semnătură

Bohumil Kubišta (n. , Praskačka⁠(d), Hradec Králové, Cehia – d. , Praga, Cehoslovacia)[12] a fost un pictor și critic de artă ceh, unul dintre fondatorii picturii moderne cehe, membru târziu al grupului Die Brucke.

A studiat la Școala de Arte Aplicate de la Praga, dar a plecat în 1906 pentru a studia la Reale Istituto di Belle Arti din Florența. Kubišta,[12] împreună cu Emil Filla, Antonín Procházka și alți cinci pictori au fondat Osma (Cei opt), un grup de artiști de orientare expresionistă.

Operă, stiluri artistice

Kubišta și-a format exprimarea artistică individuală în mod gradual, fiind influențat la început de opera lui Vincent van Gogh și Paul Cézanne. S-a educat singur în filosofie și optică și a studiat culoarea și construcția geometrică a picturii.

Kubišta, ca și mulți alți artiști cehi din generația sa, a fost puternic influențat de expoziția lui Edvard Munch de la Praga din anul 1905. Împreună cu Emil Filla, el a fondat grupul artistic Osma[13] în 1906 sau 1907. Kubišta a lucrat într-un stil expresionist până în anul 1910 și a realizat un schimb de idei cu pictorii germani din grupul artistic Die Brücke, fiind un membru „flotant” și târziu al grupului.

Artistul plastic ceh a dezvoltat, de asemenea, idei vizuale desprinse din activitatea lui Cézanne. Stilul său de mai târziu (aproximativ din 1911) a fost puternic influențat de expresionism și cubism. Elemente expresioniste, în special utilizarea culorilor, dar și subiectul artistic, a deosebit curând activitatea cubistă a lui Kubišta (precum pictura Sfântului Sebastian din 1912) de cea a fondatorilor parizieni ai stilului cubist Picasso, Braque și grupul numit Section d'Or.

Artistul ceh a studiat teoria culorii, a analizat principiile compoziționale și armonioase ale pictorilor El Greco, Eugène Delacroix, Vincent van Gogh și Edvard Munch. De asemenea, el a acordat o atenție deosebită principiilor matematice și geometrice. În jurul anului 1911 a intrat în relații cu Jan Zrzavý și grupul artistic Sursum.

Kubišta s-a înrolat în armată în anul 1913.[12] Din păcate, Kubišta a murit de tânăr, în timpul pandemiei de gripă spaniolă din 1918,[12] care a devastat Europa după Primul Război Mondial.

Picturi

Referințe și surse

Referințe
  1. ^ a b Web umenia, accesat în  
  2. ^ a b Bohumil Kubišta, Kubišta, Bohumil] 
  3. ^ a b Bohumil Kubišta, Brockhaus Enzyklopädie, accesat în  
  4. ^ a b regionální databáze Knihovny města Olomouce, accesat în  
  5. ^ Bohumil Kubišta, Store norske leksikon 
  6. ^ Bohumil Kubišta, SNAC, accesat în  
  7. ^ a b regional database of the Municipal Library of Hradec Kralove, accesat în  
  8. ^ regionální databáze Studijní a vědecké knihovny v Hradci Králové, accesat în  
  9. ^ The Fine Art Archive, accesat în  
  10. ^ Czech National Authority Database, accesat în  
  11. ^ IdRef, accesat în  
  12. ^ a b c d Chilvers, Ian, and John Glaves-Smith. "Kubišta, Bohumil." in A Dictionary of Modern and Contemporary Art. Oxford University Press, 2009. Oxford Reference. Accessed 15 June 2013.
  13. ^ en Chilvers, Ian, and John Glaves-Smith. "Eight, The." in A Dictionary of Modern and Contemporary Art. Oxford University Press, 2009. Oxford Reference. Accessed 16 June 2013.
Surse
  • Nešlehová, Mahulena: Bohumil Kubišta. Praga: Odeon, 1984.
  • Černá, Marie: Dějiny výtvarného umění. Praga: Ideea Servis, 2005. ISBN 80-85970-48-1

Legături externe