Biserica fortificată din Netuș

În zilele noastre, Biserica fortificată din Netuș a devenit un subiect recurent în conversațiile noastre zilnice. Fie la locul de muncă, în politică, în cultura populară sau în relațiile noastre personale, Biserica fortificată din Netuș este prezent într-o formă sau alta. Cu toate acestea, în ciuda ubicuității sale, există încă multe întrebări și întrebări legate de Biserica fortificată din Netuș. În acest articol, vom explora în profunzime diferitele aspecte ale Biserica fortificată din Netuș, de la originea și evoluția sa până la impactul său asupra societății actuale. Printr-o privire critică și reflexivă, vom căuta să înțelegem în continuare ce este cu adevărat Biserica fortificată din Netuș și cum ne influențează viața.

Biserica fortificată din Netuș (2006)
Biserica din depărtare

Biserica fortificată din Netuș este o biserică luterană, monument istoric, aflată în satul Netuș, comuna Iacobeni, județul Sibiu. Figurează pe lista monumentelor istorice 2015, cod LMI SB-II-a-A-12477, cu următoarele obiective:

Localitatea

Netuș, mai demult Netușei (în dialectul săsesc Netschessen, Njetesen, Net'ezn, în germană Neidhausen, Neithausen, Neuthausen, Agnetenhausen, Neidhaus, în maghiară Netus) este un sat în comuna Iacobeni din județul Sibiu, Transilvania, România. Satul a fost atestat documentar prima dată în 1309[1]. Sat liber ce aparținea de Scaunul Sighișoara.

Biserica

În secolul al XIV-lea a fost construită o biserică sală cu hramul Sfântului Nicolae, cu un cor cu absidă 5/8 și turn de vest. Într-o a doua etapă de construcție, la sfârșitul secolului al XV-lea, sala este prevăzută cu o boltă stelară pe nervuri din cărămidă.

Deasupra corului se construiește un donjon puternic. Scări în grosimea zidului conduc spre nivelurile superioare. Al 5-lea nivel este prevăzut cu un drum de strajă, căptușit cu scânduri, având deasupra un acoperiș piramidal. În cor se găsesc elemente valoroase de plastică arhitecturală gotică: console, nervuri, chei de boltă, un tabernacol nișă și ancadramente de uși.

În 1860 turnul de vest este demolat și înlocuit cu un cor spre vest, lucrarea fiind realizată de meșterul Rudolf Neuendorf din Sighișoara. Altarul și amvonul, opere ale meșterului Johann Folberth, datează din 1770 și sunt unite, asfel încât formează practic o piesă unitară[2]. Orga bisericii a fost construită în anul 1850[3].

Note

  1. ^ Netuş | ERDÉLY, BÁNSÁG ÉS PARTIUM TÖRTÉNETI ÉS KÖZIGAZGATÁSI HELYSÉGNÉVTÁRA | Reference Library, www.arcanum.com 
  2. ^ Fabini, pp. 203-204
  3. ^ Orgeldatei der Evangelischen Kirche A.B. in Rumänien, orgeldatei.evang.ro 

Bibliografie

  • Hermann Fabini. Universul cetăților bisericești din Transilvania. Sibiu: Editura Monumenta, 2009, 279 p.

Legături externe

Vezi și

Imagini din exterior