Biserica romano-catolică din Vețca

În acest articol, va fi abordat impactul pe care Biserica romano-catolică din Vețca l-a avut asupra diferitelor aspecte ale societății. De la apariția sa, Biserica romano-catolică din Vețca a trezit interesul cercetătorilor, cadrelor universitare, specialiștilor și publicului larg, datorită relevanței sale în diverse domenii. Influența lui Biserica romano-catolică din Vețca asupra culturii, economiei, tehnologiei, politicii, printre alte aspecte, va fi explorată cu scopul de a înțelege rolul său în modelarea lumii actuale. În plus, va fi analizat modul în care Biserica romano-catolică din Vețca a transformat modul în care oamenii interacționează între ei și modul în care aceștia operează în mediul lor. Prin acest articol, ne propunem să oferim o imagine cuprinzătoare a Biserica romano-catolică din Vețca, permițând cititorului să obțină o perspectivă mai largă și mai clară asupra impactului și semnificației sale.

Biserica romano-catolică
Poziționare
Localitatesat Vețca; comuna Vețca
Țara România
Adresa45
Edificare
Data finalizării1741
Clasificare
Cod LMIMS-II-m-A-16065
Cod RAN120183.02

Biserica romano-catolică din Vețca este un monument istoric aflat pe teritoriul satului Vețca, comuna Vețca.[1] În Repertoriul Arheologic Național, monumentul apare cu codul 120183.02.[2]

Localitatea

Vețca (în maghiară Székelyvécke, în germană Vitzka) este satul de reședință al comunei cu același nume din județul Mureș, Transilvania, România. Prima atestare documentară este din anul 1302, sub numele de Veckefő.

Biserica

După Reforma protestantă satul a devenit unitarian. În 1700 franciscanii au înființat o misiune în localitate și mulți localnici au revenit la catolicism. Biserica medievală era amplasată pe locul cimitirului la începutul secolului al XVI-lea. În 1790-92, vechea biserică a fost demolată și a fost construită cea actuală, în interiorul satului. Din 1720 a existat și o școală catolică, care a fost naționalizată în 1948[3].

Note

  1. ^ „Institutul Național al Patrimoniului - Lista Monumentelor Istorice”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  2. ^ Repertoriul Arheologic Național, CIMEC
  3. ^ https://ersekseg.ro/hu/templom/971

Vezi și

Imagini din exterior

Imagini din interior