În lumea de astăzi, Biserica romano-catolică din Dealu a devenit un subiect de mare relevanță și interes. Fie datorită impactului său asupra societății, economiei, politicii sau vieții de zi cu zi a oamenilor, Biserica romano-catolică din Dealu a reușit să capteze atenția diferitelor sectoare și audiențe. Pe măsură ce trece timpul, interesul pentru Biserica romano-catolică din Dealu a crescut, generând dezbateri nesfârșite, cercetări și opinii contradictorii. În acest context, este esențial să înțelegem pe deplin ce este Biserica romano-catolică din Dealu, care sunt implicațiile sale și cum afectează societatea în ansamblu. Prin urmare, acest articol va aborda tema Biserica romano-catolică din Dealu într-o manieră largă și detaliată, pentru a oferi o viziune amplă și completă asupra importanței și impactului său în lumea de astăzi.
Biserica romano-catolică este un lăcaș de cult aflat pe teritoriul satului Dealu, comuna Dealu, județul Harghita. A fost construită la mijlocul secolului al XVIII-lea. Are hramul „Adormirea Maicii Domnului”.[1]
Dealu (în maghiară Oroszhegy, în trad. „Dealul Rusului") este satul de reședință al comunei cu același nume din județul Harghita, Transilvania, România. Menționat pentru prima dată în anul 1334[2].
Satul și parohia sunt menționate pentru prima dată în registrul dijmelor papale din 1334: „Item Dominicus sacerdos de Uriczheg solvit I. banalem”.
În anul 1748 redevine parohie de sine stătătoare. La 21 noiembrie 1765 a fost aprobată reconstrucția bisericii romano-catolice din Dealu. La 6 mai 1766, cu contribuția financiară a lui Tamás György și datorită muncii voluntare a credincioșilor, a început demolarea bisericii anterioare din 1670 și construirea uneia noi. Construcția bisericii a durat patru ani. În 1785, pe biserică a fost montat un ceas. El se află și în prezent în turnul bisericii, dar nu mai funcționează.
În 1937 au început lucrările de reconstrucție și extindere a bisericii, care fuseseră planificate cu aproape o jumătate de secol înainte. Pe 6 mai, consilierul tehnic Mihály Rácz a prezentat un plan de extindere a bisericii, conform căruia mărirea acesteia ar costa 1.108.329 lei. Lucrările s-au încheiat în 1940[3]. Dimensiunile noii biserici: lungimea este de 36 m; lățimea sanctuarului este de 8,6 m. Biserica are două coridoare, cu lățimea de 3,3 m și lungimea de 7 m. Biserica mai are o sacristie de 4,5 m lungime și 4 m lățime. Înălțimea turnului este de cca. 35 m.
La 10 februarie 1957, consiliul bisericesc a decis pictarea a trei fresce pe tavanul bisericii. Această lucrare a fost realizată de pictorul arădean Milthaller.