În lumea de astăzi, Biserica reformată din Roteni a devenit un subiect de mare relevanță și interes pentru un spectru larg al societății. Fie la nivel personal, profesional sau academic, Biserica reformată din Roteni a captat atenția a milioane de oameni din întreaga lume. Este un fenomen care a generat dezbateri, reflecție și analiză în multiple discipline, stârnind atât entuziasm, cât și îngrijorare. Pentru a face lumină asupra Biserica reformată din Roteni și a impactului său asupra vieții noastre de zi cu zi, în acest articol vom explora diferitele sale fațete, vom investiga originea și evoluția sa și vom analiza posibilele implicații pe care le are pentru viitor.
Biserica reformată din Roteni, comuna Acățari, județul Mureș, datează din prima parte a secolului al XIX-lea (1833). Este un monument reprezentativ pentru bisericile reformate de pe valea Nirajului. Se remarcă prin mărime și patrimoniul mobil valoros.
Roteni (maghiară Harasztkerék) este un sat în comuna Acățari din județul Mureș, Transilvania, România. Menționat în 1332, cu denumirea Harazkerek.
În 1332 avea o biserică parohială, preotul său, János, fiind menționat în lista dijmelor papale. Biserica medievală a fost construită în stil gotic. Zidurile erau împodobite cu picturi murale și inscripții. Toate acestea au dispărut atunci când biserica, amenințată cu prăbușirea, a fost demolată în 1794, ulterior fiind construită una nouă între 1833-1839. Multe oseminte umane au fost găsite în timpul construcției, dovedind că cimitirele erau așezate inițial în jurul bisericilor
Până la Reformă, întreg satul a fost catolic. În timpul Reformei au experimentat schimbările din acea perioadă: luterani, reformați, apoi unitarieni, aceștia din urmă deținând și biserica. Pe vremea lui Gábor Bethlen, reformații au devenit din nou majoritari, intrând și în proprietatea bisericii[1].