Biserica reformată din Rădești

În lumea de astăzi, Biserica reformată din Rădești este un subiect care a câștigat o mare relevanță și atenție în diferite domenii. Fie la nivel personal, profesional, social sau politic, Biserica reformată din Rădești a generat dezbateri, controverse și discuții care au captat interesul indivizilor de toate vârstele și mediile. În acest articol, vom explora în detaliu numeroasele fațete ale Biserica reformată din Rădești și impactul său asupra societății actuale. De la origini și până la evoluția sa de astăzi, vom analiza modul în care Biserica reformată din Rădești a ajuns să influențeze modul în care gândim, acționăm și ne raportăm la lumea din jurul nostru. Printr-o abordare holistică și multidisciplinară, acest articol încearcă să ofere o viziune cuprinzătoare și îmbogățitoare despre Biserica reformată din Rădești, pentru a favoriza o mai bună înțelegere și reflecție asupra importanței sale în viața noastră de zi cu zi.

Biserica reformată
Poziționare
Coordonate46°16′29″N 23°43′17″E ({{PAGENAME}}) / 46.274783°N 23.721446°E
Localitatesat Rădești; comuna Rădești
JudețAlba
Țara România
Adresa200
Edificare
Data finalizăriisec. XVIII
Clasificare
Cod LMIAB-II-m-B-00266
Cod RAN6556.03

Biserica reformată din Rădești este un monument istoric aflat pe teritoriul satului Rădești, comuna Rădești.[1] În Repertoriul Arheologic Național, monumentul apare cu codul 6556.03.[2] Este înregistrată în lista monumentelor istorice a județului Alba sub cod LMI AB-II-m-B-00266.

Localitatea

Rădești (până în anii 1920, Tâmpăhaza, în maghiară Tompaháza, în germană Thomaskirch, Neudorf) este satul de reședință al comunei cu același nume din județul Alba, Transilvania, România. Prima atestare documentară este din 1439.

Biserica

Biserica a fost construită în a doua jumătate a secolului al XIII-lea, cu transformări ulterioare, în care se manifestă influențele gotice. Tavanul casetat datează din anul 1744. Caseta centrală din piatră poartă numele lui Bogdány Péter și Donát Ilona. Amvonul a fost ridicat în 1774 de Bogdány Anna[3].

Note

  1. ^ „Institutul Național al Patrimoniului - Lista Monumentelor Istorice”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  2. ^ Repertoriul Arheologic Național, CIMEC
  3. ^ Istvánfi Gyula: Erdélyi református templomok. Bp., 2001, pag. 157

Vezi și

Legături externe

Imagini din exterior

Imagini din interior